EU zal nieuwe reisbeperkingen voor Amerikanen bespreken

De Europese Unie bespreekt volgende week waarschijnlijk de herinvoering van reisbeperkingen voor bezoekers uit de VS, nu het aantal gevallen van het coronavirus opnieuw stijgt. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

Vliegreizen tussen de EU en de VS zijn toegenomen tot bijna de helft van het aantal van voor de pandemie, nadat de Unie ervoor koos om volledig gevaccineerde Amerikanen binnen te laten. Het opheffen van de vrije toegang voor reizigers uit de VS kan een grote klap zijn voor luchtvaartmaatschappijen zoals Deutsche Lufthansa AG en Air France-KLM.

De Verenigde Staten hebben de drempel overschreden om te worden gerekend tot niet-EU-landen die onbeperkt naar de zone mogen reizen.

  • De EU heeft in juni de beperkingen voor de VS opgeheven; het land werd toegevoegd aan een lijst van landen van waaruit ‘niet-essentieel’ naar het statenverband mag worden gereisd, nadat de epidemiologische situatie van Amerika voldeed aan de criteria.
  • Maar uit de laatste gegevens blijkt dat de VS de afgelopen 14 dagen nu ruim boven de EU-limiet zit van niet meer dan 75 nieuwe gevallen van Covid-19 per 100.000 inwoners. Het aantal gevallen ligt net onder de 270 per 100.000 en neemt toe, aldus Bloomberg.

Wat nu? Om de VS van de lijst te schrappen is een akkoord van een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten vereist.

  • De beperkingen zouden gelden voor niet-essentiële reizen. Volledig gevaccineerde mensen zouden echter nog steeds EU-landen kunnen binnenkomen.

Snelle opleving

Het aantal trans-Atlantische reizen is sterk toegenomen sinds het statenverband in de zomer begon met het toelaten van reizigers uit de VS.

Dat heeft geleid tot een snelle opleving in de Europese luchtvaartindustrie tot bijna 70 procent van de capaciteit van voor de pandemie, volgens gegevens van luchtvaart-datasite OAG. Ook al laat de VS vooralsnog geen EU-burgers binnen.

“Aantal gevallen mag niet het enige criterium zijn”

De Biden-regering heeft de beperkingen op buitenlandse reizen gehandhaafd ondanks de druk om bezoekers uit landen als de EU toe te laten. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben de stijgende Delta-variant-gevallen als een reden voor dat besluit genoemd.

Een woordvoerster van Airlines for Europe, een handelsgroep die Europese luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, zei dat ondanks de verspreiding van de Delta-variant, “toenemende vaccinatieniveaus betekenen dat het aantal gevallen niet het enige criterium mag zijn dat beleidsbeslissingen dicteert”.

De recente sterke stijging van het aantal gevallen van Covid in de VS was het duidelijkst in staten met een lagere vaccinatiegraad, berichten verschillende Amerikaanse media.

Het zevendaagse gemiddelde van Covid-19-gevallen in de VS ligt nu rond de 100.000 per dag, tegen minder dan 20.000 begin juni.

Lees ook: Helft van de Amerikaanse bevolking is volledig ingeënt

Meer
Lees meer...
Markten