EU zal elektriciteitsproductie moeten verdubbelen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn

De Europese Unie heeft als doel gesteld om klimaatneutraal te worden tegen 2050. Maar om dat doel te bereiken, moet er meer elektriciteit geproduceerd worden. Een nog ongepubliceerde studie die nieuwsdienst Bloomberg kon inkijken, heeft berekend dat dit meer dan een verdubbeling moet zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl regelgeving en premies consumenten naar elektrische wagens, verwarming of fornuizen duwen, moet de elektriciteitsproductie mee opschalen. De manier waarop de EU dat wil doen, vraagt om grote investeringen.

De essentie: Volgens een studie zou de EU in 2050 6.922 terawattuur (TWh) aan energie moeten produceren.

  • In 2021 produceerde de hele EU 2.905 TWh aan elektriciteit. De studie die de Europese Commissie bestelde, stelt voorop dat dit in 2040 al 5.212 TWh moet worden, om dan tegen 2050 meer dan verdubbeld te zijn.
  • Een dergelijke verdubbeling is nodig als de EU het doel wil bereiken om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Consumenten zullen steeds meer elektriciteit gebruiken om te koken, hun huizen te verwarmen of zich te verplaatsen met elektrische voertuigen.
  • De EU wil vooral hernieuwbare energie gebruiken. Groene technologieën moeten versneld uitgerold worden, zegt de Commissie als commentaar bij het rapport. Het bereidt een plan voor met verschillende klimaatdoelstellingen tegen 2040, waaronder de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent verminderen in vergelijking met 1990.
  • Ook in België is er nu al een verhoogde vraag naar elektriciteit, merkte netbeheerder Elia eerder op. Tussen 2024 en 2028 investeert het bedrijf alvast 9,4 miljard euro, bedoeld voor onder andere het energie-eiland met windmolens in de Noordzee en het Ventilus-project.

Investeren in grondstoffen

The Bigger Picture: Europa moet fors investeren in koper, lithium en kobalt.

  • Om de elektriciteitsproductiedoelstellingen te halen, zal de EU 1,5 biljoen euro moeten investeren, zegt de studie.
  • Als de EU dat wil doen met hernieuwbare energie zoals windmolens, zonnepanelen en batterijopslag, zijn er veel extra grondstoffen nodig.
    • Om de broeikasgasuitstoot met 90 à 95 procent te laten afnemen, zal er tot 2040 jaarlijks 500.000 ton koper nodig zijn. 125.000 ton daarvan zou dan gebruikt worden voor de bouw van windmolens.
    • Voor de productie van batterijen om elektriciteit op te slaan, zijn lithium en kobalt belangrijke grondstoffen. Men zou per jaar 80.000 ton aan lithium en 60.000 ton kobalt nodig hebben.
    • Niet onbelangrijk: de wereldvraag naar lithium bedroeg in 2022 130.000 ton, die naar kobalt 200.000 ton. De ontginning van beide metalen wereldwijd zou dus enorm verhoogd moeten worden.

(evb)

Meer