EU wil in sanitaire noodsituaties niet langer afhangen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

De EU wil niet langer afhangen van de Wereldgezondheidsorganisatie om de sanitaire noodtoestand uit te roepen.

Nu de Verenigde Staten hun door president-elect Biden beloofde terugkeer in de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorbereiden, wil de EU wil niet langer van de WHO afhangen om de sanitaire noodtoestand uit te roepen. 

De EU-27 willen tot een betere coördinatie komen inzake epidemieën. Dat moet hen in de toekomst toelaten sneller op de bal te spelen. enkel op die manier kan men ervoor zorgen dat producten en geneesmiddelen die nodig zijn om een epidemie te bestrijden sneller kunnen worden aangekocht.

Volgens Eurocommissaris voor Gezondheidszaken Stella Kyriakides (foto) verwachten de EU-burgers in crisistijd een actievere rol van de Unie. ‘De Unie moet beter voorbereid zijn op gemeenschappelijke dreigingen voor de volksgezondheid.’

Daarom moet een noodcentrum voor sanitaire crises worden opgericht binnen de schoot van de EU, aldus de eurocommissaris. Ook moet het mandaat van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) worden uitgebreid. 

Financiering projecten blijft een probleem

Deze week vindt ook het jaarlijkse forum van de WHO plaats. Vanwege de pandemie uiteraard een virtueel gebeuren. Woensdag viel daar een opmerkelijke tussenkomst te noteren van Björn Kümmel, een vertegenwoordiger van het Duitse ministerie voor Gezondheidszaken. Duitsland houdt momenteel het roterend voorzitterschap van de EU.

Kümmel: ‘Jaar na jaar na jaar worden we geconfronteerd met specifieke programma’s die niet de adequate financiering krijgen. Het probleem van de financiering wordt niet correct aangepakt.’

Ook vanuit het Europees Parlement komt er kritiek. Een Duits Europarlementslid hekelt niet enkel de gebrekkige financiering van sanitaire projecten. Hij herhaalde ook de vaak gehoorde kritiek dat de EU zich inzake Covid-19 heeft laten leiden door een WHO, ‘die niet kon weerstaan aan de politieke druk vanuit van China, en als gevolg daarvan veel te laat de pandemie aankondigde’.

Wat concurrentie zou de WHO ten goede komen

Toch kan de WHO ook nog op sympathie rekenen. Een aantal experts denkt dat de WHO door vele landen ‘als zondebok’ wordt gebruikt om het eigen falen af te wenden. Volgens David P. Fidler, een jurist bij de Amerikaanse Council of Foreign Relations, ‘heeft de WHO geenszins het monopolie op het uitroepen van een pandemie’. Verder zou hij het zelfs een goede zaak vinden mocht de EU het voortouw nemen in zulke zaken. Het zou de WHO verplichten sneller te handelen. ‘Wat concurrentie zou de WHO zeker geen kwaad doen,’ zei Fidler tegenover de Franse zakenzender BFM Business. ‘De reikwijdte van de EU zou op die manier veel verder gaan dan haar 27 lidstaten.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.