Energiecrisis: EU wil invoer gas uit Azerbeidzjan verdubbelen

De Europese Unie heeft een overeenkomst bereikt met de Azeri’s om fors meer aardgas uit het land in de Kaukasus in te voeren.

Waarom is dit belangrijk?

Het uit 27 Europese landen bestaande statenverband is naarstig op zoek naar nieuwe energiedeals om de knip in de Russische gasleveringen te compenseren – anders dreigt een érg koude winter.

Om het aantal gasleveringen te verhogen zal de capaciteit van de Zuidelijke Gascorridor, een netwerk van pijpleidingen dat de Kaspische Zee met Europa verbindt, worden opgevoerd van de huidige 8,1 miljard tot 12 miljard kubieke meter. Dat staat in een memorandum van overeenstemming tussen Azerbeidzjan en de EU, dat vandaag in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is ondertekend.

Partner in hernieuwbare energie

Over een paar jaar zou het zelfs om 20 miljard kubieke meter aardgas moeten gaan, verklaarde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tegenover verslaggevers. De Russische gasleveranties aan Europa waren niet langer betrouwbaar, klonk het. “De EU heeft daarom besloten zich van Rusland te diversifiëren en zich te wenden tot meer betrouwbare leveranciers. En ik ben blij dat ik Azerbeidzjan daartoe kan rekenen.”

Nog volgens de overeenkomst wil Brussel gebruik gaan maken van het duurzame potentieel van Bakoe: specifiek wordt dan in de richting gekeken van windenergie op zee en vooral groene waterstof. Van dat laatste gas, een energiedrager, wordt verwacht dat het een belangrijke rol zal spelen bij de verwezenlijking van de Europese doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 met 55 procent te verminderen. Azerbeidzjan zal evolueren van een leverancier van fossiele brandstoffen naar een partner in hernieuwbare energie, aldus Von der Leyen.

Pijpleiding

Azerbeidzjan, dat grenst aan Georgië, Turkije, Armenië, Rusland, Iran en de Kaspische Zee, is eind 2020 begonnen met de uitvoer van aardgas naar Europa via de Trans-Adriatische pijplijn. Van laatstgenoemde gasleiding is het Belgische Fluxys aandeelhouder. De Azeri’s zeiden destijds van plan te zijn om jaarlijks 10 miljard kubieke meter gas naar Europa te loodsen: vooral naar Italië, maar ook naar Griekenland en Bulgarije.

Overigens werd recent in de Griekse stad Komotini een nieuwe pijpleiding ingehuldigd voor de levering van Azerbeidzjaans aardgas aan Bulgarije. De 182 kilometer lange buis zal worden aangesloten op de Trans-Adriatische pijplijn en uiteindelijk op de rest van het Zuidelijke Gascorridor-netwerk.

Betrouwbaarheid

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) merkte in maart al op dat er voor Azerbeidzjan een rol zou kunnen zijn weggelegd als Europa zijn gasinvoer uit Rusland wil verlagen.

“Uit onze analyse blijkt dat de productie binnen de EU en de invoer via niet-Russische pijpleidingen, onder meer uit Azerbeidzjan en Noorwegen, vanaf 2021 volgend jaar met maximaal 10 miljard kubieke meter kunnen toenemen”, schreef de intergouvernementele organisatie toen.

Sommige analisten trekken echter de betrouwbaarheid van Azerbeidzjan als leverancier in twijfel, weet de financiële nieuwssite CNBC. “Er moet rekening mee worden gehouden dat de route van Azerbeidzjaans gas naar Europa door de invloedssfeer van Rusland loopt”, wierp Gubad Ibadoghlu, Azerbeidzjaans gasthoogleraar aan de London School of Economics, op in een blogpost in mei.

(evb)

Meer