Europese Unie is formeel: “Resultaten verkiezingen Venezuela kunnen niet erkend worden”

In Venezuela is Nicolás Maduro opnieuw uitgeroepen tot president. Hij begint aan een derde ambtstermijn. De oppositie vecht de verkiezingsuitslag echter aan. Volgens de Europese Unie is het niet mogelijk om de geldigheid van de verkiezingen in Venezuela te controleren, laat de Raad van de EU weten.

Wat vooraf ging: Maduro is op zeer omstreden wijze uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

  • Volgens de nationale kiesraad kreeg Maduro 51,21 procent van de stemmen, terwijl zijn tegenstander, de voormalige diplomaat Edmundo González Urrutia, 44,2 procent kreeg. Daarmee won Maduro de verkiezingen, zo concludeerde de kiesraad, die onder controle van de overheid staat.
  • Volgens tegenstanders is er fraude in het spel. De verkiezingen konden maar moeilijk gecontroleerd worden door onafhankelijke waarnemers. De Europese Unie mocht niemand sturen.
  • Eerder al verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dat gedetailleerde informatie over de verkiezingen gedeeld moet worden met waarnemers en dat het verdere verloop nauwlettend in de gaten gehouden moet worden.

Duidelijke boodschap voor Maduro

In het nieuws: Ook de Europese Unie komt nu met een statement waarin het twijfels uit.

  • Zondag kwam de Raad van de EU, waarin alle 27 lidstaten zetelen, met een eigen statement. “Zonder bewijs om de resultaten te ondersteunen (…) kan de gepubliceerde uitslag van 2 augustus niet erkend worden”, staat er zwart op wit.
  • De EU waarschuwt het regime van Maduro: “Welke poging dan ook om het publiceren van de officiële verkiezingsresultaten te vertragen, zal enkel maar verdere twijfel zaaien over de geloofwaardigheid van de resultaten.” Ook de EU wil dus snel duidelijkheid en vraagt om een “verdere onafhankelijke verificatie, indien mogelijk door een internationale entiteit met een goede reputatie”.
  • Eerder al kwamen de politieke leiders van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje Nederland, Polen en Portugal met een gezamenlijke brief. Zij riepen de Venezolaanse autoriteiten op om verdere details te publiceren over de uitslag. Nu komt de EU dus als één blok met een duidelijke reactie.
  • In Venezuela zelf nemen de protesten van burgers die het niet eens zijn met de uitslag toe. Volgens Maduro zouden daarbij 2.000 mensen zijn opgepakt. Hij wil een “maximale bestraffing” van de betogers. Ook dreigden de ordediensten met arrestaties voor González en oppositieleider María Corina Machado.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.