EU dringt bij de lidstaten aan op verlaging van de btw en accijnzen op energie

De jongste weken zijn de aardgasprijzen, en bijgevolg ook de elektriciteitsprijzen, in heel Europa de hoogte ingeschoten. De Europese Unie gaat haar lidstaten op die manier briefen dat zij zelf deze prijsstijgingen kunnen indammen.

Het verzoek kwam voornamelijk uit Spanje, waar de elektriciteitsprijzen meer dan verdrievoudigd zijn. Maandag vroeg het land de Europese Commissie een “menu” op te stellen van Europese maatregelen om de stijgende energieprijzen tegen te gaan. De regels van de energiemarkt van de EU moeten worden nageleefd.

Woensdag heeft het uitvoerend orgaan van de EU positief gereageerd op dit verzoek, meldt Euractiv. EU-commissaris voor energie Kadri Simson zei dat Brussel in de komende weken richtsnoeren zal opstellen om landen te helpen de stijgende prijzen het hoofd te bieden.

“Ik heb de ministers vandaag voorgesteld een meer gestructureerd instrumentarium te ontwikkelen, dat volgens ons voor alle lidstaten nuttig kan zijn bij de aanpak van de huidige situatie”, zei Simson woensdag, na een vergadering van de EU-ministers van Energie.

De commissaris heeft al enkele ideeën gegeven die door de lidstaten zouden kunnen worden gevolgd:

  • Wijziging van de belasting over de toegevoegde waarde (btw);
  • Wijziging van de accijnzen;
  • Gebruik van rechtstreekse subsidies om de consument tegen hoge kosten te beschermen.

Een signaal om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen

Ofschoon ook de geringe productie van hernieuwbare energie in Europa en de stijging van de koolstofprijzen van invloed zijn op de torenhoge elektriciteitsprijzen, is de verhoging van de aardgasprijzen de aanstichter van de ellende.

De referentieprijzen voor gas in Europa zijn sinds januari met meer dan 250% gestegen, nu economieën over de hele wereld weer opengaan na de lockdowns, waarbij de sterke vraag in Azië het aanbod in Europa heeft doen dalen. De stijging heeft een schok teweeggebracht in sectoren die afhankelijk zijn van gas, gaande van elektriciteitsopwekking tot CO2 die wordt gebruikt in de levensmiddelenhandel.

Volgens de EU moet de prijsstijging landen ertoe aanzetten sneller af te stappen van fossiele brandstoffen. Dit werd bijgereden door Oostenrijk, bijvoorbeeld. De minister van Klimaat en Energie, Leonore Gewessler, verklaarde dat een snellere omschakeling op hernieuwbare energiebronnen de EU “beter bestand tegen prijsschommelingen op lange termijn” zou maken.

“We moeten beslissende stappen in de goede richting zetten door onze eigen lokaal beschikbare hulpbronnen te gebruiken – we moeten onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen”, voegde de Sloveense minister van Infrastructuur Jernej Vrtovec, die de ministeriële bijeenkomst van woensdag leidde, hieraan toe.

Vermeldenswaard is dat het VK, dat al meer op hernieuwbare energie vertrouwt, ook een zeer slechte septembermaand beleeft. Met een halfslachtige productie van windenergie zit het voormalige EU-lid momenteel middenin een ernstige energiecrisis. Verscheidene energieleveranciers zijn al failliet gegaan, en in de komende maanden zouden er nog veel meer kunnen volgen.

(lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.