EU bereidt nieuwe sancties tegen Wit-Rusland voor

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie (EU) komen maandag bijeen om een reeks sancties tegen Wit-Rusland te bespreken. Verschillende sectoren zouden getroffen worden, waaronder de financiële, de olie- en tabaksector, aldus de Financial Times (FT).

Waarom is dit belangrijk?

Wit-Rusland is een autocratisch regime in het oosten van Europa. Aan het hoofd van het land staat president Aleksandr Loekasjenko. Vorig jaar won hij met grote meerderheid de verkiezingen in het land. De oppositie en EU erkennen die verkiezingen niet. Het regime onderdrukt alle tegenstand. Een maand geleden deed het een vliegtuig van Ryanair landen om een opposant op te pakken.

Het zijn de laatste in een reeks sancties die de EU oplegt aan het regime van president Aleksandr Loekasjenko sinds de verkiezingen van vorig jaar en de brute onderdrukking van dissidenten die daarop volgde.

Politieke gevangenen

“We zullen niet langer alleen sancties opleggen aan personen. We zullen nu ook sectorale sancties opleggen – wat betekent dat we aan de slag gaan met de economische sectoren die van bijzonder belang zijn voor Belarus en voor de inkomsten van het regime”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas aan persagentschap Associated Press.

Diplomaten vertelden de Financial Times dat de EU-lidstaten voorlopig waren overeengekomen de financiële, olie-, potas- en tabakssectoren van Wit-Rusland aan te pakken. Die sectoren zouden worden beschouwd als belangrijke bronnen van buitenlandse valuta voor het regime.

De Wit-Russische oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya heeft president Loekasjenko ervan beschuldigd politieke gevangenen als “gijzelaars” te gebruiken, nu de EU zich opmaakt om de sancties tegen zijn regime op te voeren.

Tsikhanouskaya hoopt op kordate actie van de EU. “Als de sancties stap voor stap worden opgelegd, is het voor het regime gemakkelijker om uitwegen te vinden”, zei ze aan de FT. “Maar als ze in één keer worden opgelegd, is het veel moeilijker om ze te omzeilen.”

“België staat aan de zijde van de bevolking van Belarus”

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) praatte zondag met Tsikhanouskaya. In een Facebook-bericht liet ze weten dat “Tsikhanouskaya (…) ons morgen vergezelt in de Raad Buitenlandse Zaken. België staat aan de zijde van de bevolking van Belarus in hun strijd voor een democratische samenleving zonder geweld. De EU steunt hen en is klaar om de verantwoordelijken nieuwe sancties op te leggen.”

Minister Wilmès was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20