EU-akkoord en vaccinnieuws zorgen voor feeststemming op Europese beurzen

De Brusselse beurs gaat dinsdagochtend door op het positieve elan waarmee het de handelsweek begon. Door het EU-akkoord over het herstelfonds en de meerjarenbegroting, en positief vaccinnieuws, kleuren de Europese beurzen donkergroen. 

Tegen het einde van de voormiddag staat de Bel20 met 3.589,7 punten op 1,78 procent winst. Dat is het hoogste peil sinds maart. 

Vertrouwen

De leiders van de 27 lidstaten zaten sinds vrijdag bij elkaar om een akkoord te vinden over steun na de coronashock, en een Europese meerjarenbegroting. Het was een moeilijke bevalling, maar uiteindelijk stonden de neuzen allemaal in dezelfde richting. 

De EU zal tot 750 miljard euro mogen lenen op de kapitaalmarkten en dit bedrag louter inzetten voor de gevolgen van de coronacrisis. Daarvan is 360 miljard euro voor leningen voorzien en 390 miljard euro voor subsidies.

Vooral het gezamenlijk aangaan van schulden, wat een stap in de richting van een fiscale unie is, wekt vertrouwen op bij beleggers. Ook de euro staat daardoor op zijn hoogste peil sinds maart. Hij is momenteel 1,1435 dollar waard, tegenover 1,1439 dollar een dag eerder.

Sterkste stijgers

De banken nemen dan ook het voortouw in de groene opmars. KBC en ING stijgen met respectievelijk 4,3 procent en 4,2 procent. Logistiek ontwikkelaar WDP zet de sterke remonte van gisteren verder en gaat meer dan 2 procent hoger.

Weinig dalers te melden vandaag, maar telecomaandelen Telenet en Proximus moeten terrein prijsgeven. Een mogelijke verklaring is dat bekend raakt dat China van plan is om wraak te nemen op de Europese telecominfrastructuurbouwers Nokia en Ericsson als Europese landen het Chinese Huawei gaan bannen. 

De beurs van Amsterdam, Frankfurt en Parijs staan alledrie meer dan 1 procent hoger tegen het einde van de voormiddag. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20