Ethereum, de op één na grootste crypto naar marktwaarde, heeft zojuist een generale repetitie gehouden voor een jarenlang verwachte upgrade. ‘The Merge’ wordt gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het netwerk, en wordt door sommigen zelfs aangekondigd als een mijlpaal voor de cryptosector. De Ether-koers staat bijna 14 procent in het groen op het moment van schrijven.
Op een historisch moment voor de Ethereum community heeft Goerli – een van de grootste en meest actieve Ethereum-testnetwerken – woensdagavond op geslaagde wijze ‘The Merge’ ondergaan.
Goerli, waarop Web3-ontwikkelaars blockchain-toepassingen kunnen testen voordat ze op het Ethereum-mainnet gelanceerd worden, verschilt van andere testnetwerken in die zin dat het, vóór de wissel van vandaag, op het proof-of-authority (PoA) consensus-algoritme draaide. Dat meldt de cryptonieuwssite Decrypt. De meeste (test)netwerken draaien op proof-of-work (PoW); hierover later meer.
PoW naar PoS
De eind september geplande upgrade, die eerder bekend stond als Ethereum 2.0, zal grote veranderingen teweegbrengen bij het hoofdnetwerk van Ethereum, alsook de wijze transformeren waarop Ether, de op een na grootste cryptomunt, wordt gedolven. De belangrijkste verandering met betrekking tot dat laatste, is de overstap van een proof-of-work (PoW) consensusmodel naar proof-of-stake (PoS).
Dit moet ervoor zorgen dat het energieverbruik van Ethereum met maar liefst 99,5 procent afneemt, schrijft de Nederlandse cryptonieuwssite Crypto Insiders. In het licht van de discussie over klimaatverandering, hernieuwbare energiebronnen en ESG-maatstaven, geldt dat als een belangrijke verwezenlijking.
Daarnaast zou de switch naar PoS er op lange termijn ook voor kunnen zorgen dat het netwerk beter schaalbaar wordt, en zou het de veiligheid van Ethereum kunnen verbeteren.
Energie slurpen
Het feit dat het PoW-mechanisme, dat zowel de populairste cryptomunt Bitcoin als momenteel nog Ethereum hanteren, veel energie slurpt, is intussen geweten.
Vorig jaar stopte Tesla daarom nog de mogelijkheid om voor zijn elektrische wagens in Bitcoins af te rekenen. “We maken ons zorgen over het snel toenemende gebruik van fossiele brandstoffen voor het mijnen van en betalen in Bitcoins, met name steenkool, dat de ergste uitstoot heeft van alle brandstoffen”, zei Tesla-CEO Elon Musk toen.
Zoals de naam ‘proof-of-work’ doet vermoeden, kunnen transacties in dat systeem enkel gevalideerd worden door de mijner die het “hardste werk” kan voorleggen. Concreet betekent dit dat er verschillende mijners het tegen elkaar opnemen om de grootst mogelijke hoeveelheid computerrekenkracht te genereren. Wie de steeds moeilijkere hashcodes (een soort wiskundig raadsel) van – in het geval van BTC – de Bitcointransacties het eerst kan oplossen, sleept namelijk een mijnbeloning van 6,25 Bitcoin, ofwel 232.000 euro, in de wacht.
SOL, AVAX, ADA, DOT
Bij een PoS-systeem, dat cryptomunten zoals Solana, Avalanche, Cardano en Polkadot reeds gebruiken, kunnen beleggers mijners worden door een bepaalde hoeveelheid munten “in te zetten”. Dat laat hen toe om transacties te valideren en eveneens een mijnbeloning te verdienen. (ddw)
Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen