Ethereum binnenkort waardevoller dan Bitcoin? Beleggers gokken op de ‘Flippening’

Bitcoin kent nog steeds de dubbele marktwaarde van Ethereum. Stevige rally’s en systeem-upgrades geven Etherfans echter hoop dat hun cryptomunt Bitcoin van de troon zal stoten.

Cryptomunt Bitcoin zit met een totale marktkapitalisatie van 443 miljard dollar comfortabel in het zadel als meest waardevolle digitale munt. Ether, de munt van het blockchainsysteem Ethereum, noteert met een marktwaarde van 204 miljard dollar een pak lager op de tweede plaats. 

Toch valt er heel wat te zeggen over de mogelijkheid van een ‘Flippening’, jargon onder Etherfans voor een situatie waarin de cryptomunt Bitcoin voorbijsteekt als marktleider. De afgelopen maand steeg de marktwaarde van Ether bijna met 50 procent, van 127 miljard tot bijna 210 miljard dollar. In diezelfde periode zag Bitcoin zijn marktkapitalisatie stijgen van 364 miljard tot een hoogtepunt van 469 miljard dollar.

“Ik blijf dezelfde vraag horen van mensen: ‘Wanneer zien we de “Flippening”?’. Hoewel er geen garantie is dat dit ooit zal gebeuren, lijkt het, alleen al kijkend naar de cijfers, dat deze gebeurtenis met de dag dichterbij komt”, meent Mati Greenspan, CEO van Quantum Economics.

Proof of stake gepland voor september

Er is momenteel veel optimisme rond Ethereum op de cryptomarkt vanwege de vele upgrades die voor zijn systeem in de pijplijn zitten. Zo bereiden de ontwikkelaars zich voor op een fundamentele transformatie van de manier waarop Ethermunten gedolven worden door miners. Vanaf september zou het zogenoemde proof of stake-systeem actief moeten zijn voor het hele Ethersysteem.

Deze update, die wel al geregeld werd uitgesteld vanwege diverse schaalproblemen en andere technische obstakels, zou miners toelaten om munten in te zetten (ofwel te ‘staken’) om transacties te valideren. Hierdoor zou Ethereum het energie-intensieve proof of work-systeem van Bitcoin laten varen en in de praktijk een pak minder stroom vereisen voor transacties.

Ethereum werd in 2013 opgericht door Vitalik Buterin en een reeks andere programmeurs waaronder Gavin Wood en Cardano-oprichter Charles Hoskinson. In 2015 werd het systeem actief online. Fans van Ethereum geloven dat het platform flexibeler en effectiever is dan dat van Bitcoin. Bekende Bitcoiners menen echter dat de ontwikkelaars van Ethereum te veel controle zouden hebben over het systeem, waardoor het geen waar gedecentraliseerd netwerk zou zijn.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20