Key takeaways
- Landen als Noord-Korea, Iran of Rusland zouden AI kunnen misbruiken voor schadelijke doeleinden.
- Eric Schmidt pleit voor overheidstoezicht en transparantie in AI-ontwikkeling om misbruik te voorkomen.
- Te strenge regels voor AI-ontwikkeling kunnen innovatie verstikken en de vooruitgang ervan belemmeren.
Eric Schmidt, voormalig CEO van Google, benadrukte de potentiële gevaren van artificiële intelligentie (AI) als die in handen valt van kwaadwillende actoren. Hij toonde zich bezorgd dat landen als Noord-Korea, Iran of Rusland AI zouden kunnen misbruiken voor schadelijke doeleinden, zoals het ontwikkelen van biologische wapens.
Schmidt benadrukte de noodzaak van overheidstoezicht op particuliere bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van AI en pleitte voor transparantie en toezicht om misbruik te voorkomen. Hij waarschuwde echter voor overregulering en noemde Europa als voorbeeld. Hij stelde dat te strenge regelgeving innovatie zou kunnen verstikken en de voortgang van AI-ontwikkeling zou kunnen belemmeren. Schmidt denkt dat de “AI-revolutie”, vergelijkbaar met de impact van elektriciteit, waarschijnlijk niet zal floreren in Europa vanwege het restrictieve beleid.
Te strenge aanpak in de EU?
In navolging van zijn recente opmerkingen tijdens de AI Action Summit in Parijs, bekritiseerde Schmidt de aanpak van de EU als te streng, waardoor investeringen worden ontmoedigd en de groei van de AI-industrie wordt belemmerd. Hij was wel voorstander van Amerikaanse exportcontroles op geavanceerde microchips die essentieel zijn voor krachtige AI-systemen.
Potentiële gevaren
Schmidt trok een parallel tussen de potentiële gevaren van AI en de aanslagen van 9/11 en uitte zijn angst voor een “Osama bin Laden”-scenario waarbij een kwaadwillende individuen AI zouden kunnen uitbuiten om onschuldige personen, bedrijven en instellingen schade te berokkenen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!