61 landen ondertekenen AI-verklaring op top in Parijs


Key takeaways

  • 61 landen ondertekenden een gezamenlijke verklaring waarin de nadruk wordt gelegd op inclusieve en duurzame ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.
  • De verklaring benadrukt gedeelde prioriteiten zoals het bevorderen van de toegankelijkheid van AI, het waarborgen van transparantie en ethiek in AI-ontwikkeling en het voorkomen van marktmonopolies.
  • De regeringen van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kozen ervoor om niet deel te nemen, omdat ze zich zorgen maakten over regelgeving en het afstemmen op nationale belangen.

Eenenzestig landen, waaronder Frankrijk, China, India, Japan, Australië en Canada, kwamen samen op de AI Action Summit in Parijs om een gezamenlijke verklaring te ondertekenen die de nadruk legt op inclusieve en duurzame ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De verklaring benadrukt gedeelde prioriteiten zoals het bevorderen van de toegankelijkheid van AI om de digitale kloof te overbruggen, het waarborgen van transparantie, ethiek, veiligheid en betrouwbaarheid bij de ontwikkeling van AI, het voorkomen van marktmonopolies, het stimuleren van internationale samenwerking en het aanmoedigen van de inzet van AI die een positief effect heeft op de arbeidsmarkten. De top benadrukte het belang van een divers AI-ecosysteem en een open, multistakeholderbenadering die prioriteit geeft aan mensenrechten, inclusiviteit en ethische overwegingen.

VS en VK ondertekenen AI-verklaring niet

Hoewel veel landen de verklaring ondertekenden, kozen de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ervoor om niet deel te nemen. Een woordvoerder van de Britse premier Keir Starmer verklaarde dat de regering alleen initiatieven zou steunen die aansluiten bij de nationale belangen van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de top pleitte de Amerikaanse vicepresident JD Vance tegen overmatige regulering van de AI-sector, omdat dit innovatie zou kunnen verstikken. Hij bekritiseerde de internationale samenwerking met China en regelgeving die als bedreigend voor Amerikaanse bedrijven werd gezien. Vance benadrukte hoe belangrijk het is om te voorkomen dat AI wordt gebruikt voor autoritaire censuur.

De AI Action Summit volgt op eerdere toppen in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea, die zich richtten op AI veiligheidsrisico’s en internationale wetenschappelijke samenwerking. Op deze top daarentegen spraken politieke en industriële leiders hun bezorgdheid uit over bureaucratische hindernissen, terwijl ze tegelijkertijd aanzienlijke investeringen deden in AI-infrastructuur, gericht op snelle technologische vooruitgang.

Kritiek op het VK

De onafhankelijke fact-checking organisatie Full Fact bekritiseerde de beslissing van de Britse regering om de verklaring niet te ondertekenen met het argument dat het de reputatie van Groot-Brittannië als leider in verantwoorde AI-ontwikkeling ondermijnt. Ze benadrukten de noodzaak van sterkere overheidsmaatregelen om de risico’s van schadelijke AI-gegenereerde desinformatie te beperken. Een AI-expert van BCS, het Chartered Institute for IT, onderstreepte het belang van wereldwijde ethische normen voor AI en riep leidende landen op om veiligheid en samenwerking prioriteit te geven boven geopolitieke belangen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.