Na de dood van 33 soldaten in de stad Idlib in Syrië, heeft de Turkse overheid besloten om de toegang tot sociale media in het land af te sluiten. Tegen de namiddag kon iedereen terug online, zegt gespecialiseerde site Netblock.org.
De aanslag op het Syrische dorp betekende voor Turkije het grootste verlies van Turkse levens sinds de start van de oorlog in Syrië in 2016. Het regime van Erdogan steunt de Syrische rebellen tegen dat van Bachar al-Assad, die zelf steun krijgt van de Russissche luchtmacht.
Een luchtaanval tijdens de nacht van 27 op 28 februari heeft het leven gekost aan 33 Turkse levens. De Turkse troepen zijn intussen naar Balyoun gevlucht, niet ver van Idlib. Turkije heeft ook al tegenaanvallen uitgevoerd en zegt daarmee 309 soldaten van het Syrische regime mee te hebben geneutraliseerd.
Social media out
Maar Turkije heeft ook de toegang tot de sociale netwerken afgesneden in eigen land, zegt Netblocks.org. Gedurende enkele uren was Facebook, Instagram of zelfs Messenger onbereikbaar. Daarmee wou de Turkse regering vermoedelijk geruchten over de aanslag en tegenaanval vermijden. De toegang werd hersteld in de namiddag van de 28ste.
De grootste telecomroviders werden geraakt, maar in verschillende graden. Vooral Türk Telekom-, Turkcell- en Vodafone-gebruikers konden niet op sociale media.
Draconische maatregel
De social mediacut doet denken aan de gebeurtenissen van de zomer van 2016, toen het regime van Erdogan geraakt werd door een staatsgreep. De mislukte coup gaf aan het regime van Erdogan de kans om tegenstanders van zijn regering vast te zetten en draconische maatregelen te nemen over internettoegang. Er gingen noodwetten in, allemaal in naam van de nationale veiligheid.
Europa, de Verenigde Staten en de VN hebben toen de Turkse praktijken publiekelijk veroordeeld. Ironie: Erdogan vraagt nu hulp aan de Westerse landen. Om die hulp af te dwingen, heeft hij het ultieme wapen in huis. Een einde aan de Turkse medewerking in het migratiepact uit 2016 zou Europa namelijk erg ongelegen komen.