Erdogan pakt uit met eerste volledig Turkse elektrische wagen

Turkije heeft vandaag aangekondigd dat het 22 miljard Turkse lire (3,3 miljard euro) zal pompen in Turkse elektrische wagens over een periode van 13 jaar. Het eerste prototype van de elektrische wagen werd ook onthuld, een SUV van het merk TOGG.

De Turkse president Tayyip Erdogan had in november 2017 zijn plan al onthuld om een volledig Turkse elektrische wagen te lanceren. Dat plan wordt nu concreter: Turkije zal 22 miljard lire investeren, over een periode van 13 jaar, om af te tikken op een jaarlijkse productie van 175.000 voertuigen. Turkije heeft alvast beloofd om er zelf 30.000 aan te kopen tegen 2035.

Een consortium van vijf industriegroepen – samen de ‘Automobile Initiative Group’ – heeft zich achter het project geschaard. Het zal van financiële steun genieten van Turkije, en van interessante belastingvoordelen.

Vijf modellen

De productiefabriek komt in de provincie Bursa, in het noordwesten van het land. Hij moet tegen 2021 klaar zijn, en 4.000 mensen zullen er tewerkgesteld zijn. In 2022 zouden de eerste elektrische wagens van de band rollen.

Erdogan mikt op vijf modellen van elektrische wagens. Een van de prototypes – een SUV – werd op vrijdag voorgesteld in een blitse show.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20