Er staan nog miljarden zwart geld op Belgische bankrekeningen

Ook op Belgische bankrekeningen staan nog altijd voor tientallen miljarden euro aan vermogens. Dat heeft Steven Vanden Berghe, voorzitter van de rulingdienst van de federale overheidsdienst Financiën, in een gesprek met de krant De Tijd gezegd. Hij doet daarbij tevens een oproep voor een nieuwe amnestieronde.

Op die manier kan er volgens Vanden Berghe een regularisering volgen van zwarte kapitalen die op Belgische bankrekeningen staan. Hij meent dat met deze operatie middelen kunnen worden gevonden om de gevolgen van de coronacrisis te helpen opvangen. De vermogens waarover Vanden Berghe het heeft, staan wellicht al lange tijd op de Belgische rekeningen.

‘De banken zijn momenteel zo streng geworden dat het bijna onmogelijk is geworden nog geld uit Luxemburg, Zwitserland of exotische belastingparadijzen – terug te brengen zonder bij het Contactpunt Regularisaties de verschuldigde heffing van 40 procent te betalen. Maar in het verleden zijn wel tientallen miljarden euro’s zwarte kapitalen teruggebracht zonder regularisaties. Daarover gaat het.’

Lagere tarieven

Vanden Berghe pleit voor een nieuwe regularisatieronde voor vermogens van niet-geregulariseerde miljarden euro op Belgische rekeningen. Die ronde zou volgens hem gebeuren voor een korte periode worden ingelast.

Hij suggereert daarbij en lagere tarieven omdat al jaren een roerende voorheffing en andere taksen zijn betaald op de financiële producten waarin deze verdoken activa zijn geïnvesteerd.’

Tevens zou volgens Vanden Berghe voor de financiële instellingen een speciale regeling kunnen worden uitgewerkt. Op die manier kunnen ook zij volgens de topman van de rulingdienst met hun verleden in het reine komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20