Er rijk uitzien en je rijk voelen terwijl dat eigenlijk niet bent

Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen dromen ervan om ooit rijk te worden. Op zich is dat niet heel vreemd want mensen met veel geld zijn immers in staat om zich te omringen met het beste van het beste, terwijl de rest van de mensheid zich dat gewoonweg niet kan permitteren. Toch zijn er personen die zich afvragen of je altijd je normen opzij moet zetten. Het is immers prima om een synthetische blouse te dragen in plaats van een exemplaar van kostbaar zijde, of om te eten van een bord dat in de uitverkoop slechts één euro heeft gekost, in plaats van een couvert te gebruiken dat gemaakt is van fijn porselein. 

Maar op het moment dat je een aantal van de fijnere dingen in het leven wilt brengen en dus op grote voet wilt gaan leven, dan zul je daar zeker de rekening van gepresenteerd krijgen. Je zult om die reden dan ook bereid moeten zijn om een ​​aantal drastische wijzigingen aan te brengen in je manier van leven. Overigens willen we het nu niet gaan hebben over het doen alsof je rijk bent. Dat zou namelijk niet leuk zijn. We gaan het dus hebben over uiteenlopende manieren om de kwaliteit van je leven te verhogen, zowel op materialistisch vlak als in het dagelijks leven. Je gaat dus leren hoe je dingen kunt doen waardoor je met weelde en rijkdom geassocieerd zult worden, terwijl je gewoon van een gemiddeld inkomen rond moet komen.

Stop met geld uitgeven en inventariseer je bezittingen

De eerste stap om rijk te kunnen worden in het leven met een gemiddeld inkomen is door per direct te stoppen met het uitgeven van geld aan iets dat niet noodzakelijk is en een degelijk inventarisatie maken van alle dingen die je bezit. Afhankelijk van de omvang van je bezittingen, kan dit proces echter wel een paar weken gaan duren. Bij het inventariseren begin je bij voorkeur bij het meubilair en vervolgens werk je geleidelijk naar steeds kleinere, en dus minder belangrijke, producten zoals een sokkenlade.

Het is echter zaak dat je een beheerbare lijst maakt in elke afzonderlijke ruimte van je huis, de producten in deze ruimte en per categorie. Je kunt eventueel ook een foto nemen van de producten in de diverse ruimtes, maar ook van de inhoud van kasten en lades. Tijdens het opstellen van deze lijst dien je jezelf steeds de volgende dingen af te vragen:

 • Vind ik dit voorwerp mooi, leuk of waardevol?
 • Heb ik dit echt nodig?
 • Ben ik er trots op dat ik dit bezit?
 • Is het bezitten van dit product een toevoegde waarde voor mijn leven?
 • Kan dit voorwerp nog bruikbaar?
 • Moet ik dit voorwerp dragen, het gebruiken en er de zorg voor dragen?

Voorwerpen waarbij je in geen enkel geval één van deze vragen met “ja” kunt beantwoorden, dien je te markeren als tijdelijk verwijderen of definitief de deur uit doen. Indien je over een bepaald voorwerp geen beslissing kunt nemen, dien je eveneens als tijdelijk verwijderen te classificeren en zul je op experimentele basis ergens anders op moeten slaan. Hierbij mag je zeker niet vergeten dat de dingen die je houdt, terwijl je geen enkele vraag met “ja” hebt beantwoord, zullen wel ruimte in beslag blijven nemen, de uitstraling die je wilt bereiken teniet kunnen doen, ongeacht of dit nu je eigen uiterlijk of het interieur van je huis betreft. Het zal een extra toevoeging zijn aan de tijd die je besteedt aan het organiseren, het schoonmaken en onderhouden van je huis en je persoonlijke uitstraling.

Minder is beter

Wellicht dat je je ouders regelmatig hebt horen zeggen: “minder is beter.” Toch zijn veel mensen dan eigenwijs en willen zelfs steeds meer, meer en meer. Zonder al te veel moeite kunnen deze mensen in een ommezien een heleboel dingen en hun kasten opbergen, maar wanneer ze gaan verhuizen, bijvoorbeeld vanwege een overplaatsing naar een andere stad, dan realiseren zij zich pas wat ze allemaal bezitten (ze moeten al deze spullen immers inpakken en naar een andere locatie sjouwen).

Plotseling zullen bijvoorbeeld je meubels die er binnenshuis altijd goed uit hebben gezien er totaal gehavend bijstaan zodra deze van de verhuiswagens zijn getild en in het heldere daglicht hun ware staat tonen. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat je meubilair vies is, maar het kan gewoon een goedkoop product zijn en veel gebruikter en afgedragen ogen dan je had verwacht. Je kunt een dergelijke situatie dan ook zeker niet in verband brengen met mensen die succesvol zijn in het leven.

Het gevolg van een dergelijke schrikbarende ontdekking is vaak dat je (een deel van je) spullen maandenlang ingepakt laat staan in de verhuisdozen. Na verloop van tijd zul je pas gaan beseffen dat je in actie moet komen: spullen op moet gaan knappen of weg moet gaan gooien en er nooit meer aan terugdenken.

Een vorm van minimalistisch leven aanleren

Je bent nu op een uitstekend moment aanbelandt waarop je een zekere houding kunt gaan ontwikkelen waarbij je uitgaat van het feit dat minder echter beter is. Deze populaire vorm van leven wordt ook vaak aangeduid met de term “minimalistisch leven”. Allereerst betekent deze leefwijze een meer duurzame manier van leven. Daarnaast komt nog dat dingen meer geld kosten vandaag de dag, zelfs als de kwaliteit van veel van de dingen die we kopen slechter en minder duurzaam zal zijn. In tegenstelling tot de afgelopen decennia zijn er veel mensen anderen gaan bewonderen omdat zij een perfect gelukkig leven lijken te leiden met maar een paar geselecteerde meubelstukken.

Maar het grootste deel van minimalistisch leven, bestaat niet uit dat je helemaal geen luxe meer mag hebben. Juist het tegenovergestelde is namelijk waar: het leeuwendeel van de dingen die je namelijk koopt, zullen daadwerkelijk een zekere waarde toevoegen aan je leven.

Het is dan ook erg interessant om te weten dat (volgens de Wall Street Journal) mensen vaak maar 20 procent van hun garderobe dragen. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel extra ruimte je kunt creëren als je je ontdoet van de overige 80 procent (of zelfs 60 procent) hiervan. Ook moet je je eens proberen voor te stellen hoeveel geld je zou hebben gehad als je deze 80 procent nooit had gekocht. Het volgende wat je in gedachten dient te nemen is een situatie waarin je alleen selectief de ruimte gaat vullen met alleen maar hoogwaardige, klassieke, tijdloze kleding die perfect past bij je smaak en pasvorm.

Kies voor de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven

Zodra je jezelf hebt weten te ontdoen van de producten die je weliswaar bezat, maar die je niet mooi vond en die geen waarde toe konden voegen aan je leven, kun je eens goed na gaan denken over de dingen die je werkelijk wilt in je briljante leven dat in aantocht is. Hierbij moet je denken in termen als kwaliteit versus kwantiteit en zo de dingen weet te beperken als er iets vervangen dient te worden.

Een goede oefening is om een ​​lijst op te stellen van een top vijf van voorwerpen in je huis of kast die je aan wilt schaffen. Prioriteiten stellen doe je door een rangorde te maken van de voorwerpen op basis van behoefte, algemene impact en hoeveel persoonlijke waarde je van elk van hen krijgt. Dan ga je nadenken over het kopen van de producten die bovenaan deze lijst staan. Nu ben je op een punt gekomen waar het belang van kwaliteit boven de kwantiteit zal komen te staan. Wanneer je een compromis moet maken ten opzichte van de kwaliteit, dan kan het misschien gebeuren dat je onmiddellijk drie van deze voorwerpen gaat vervangen. Je loopt in dat geval echter wel het risico dat je in hetzelfde schuitje belandt als waar je was voordat je deze selectieprocedure bent gestart. Indien je bijvoorbeeld een bureau voor 65 euro wilt kopen in de uitverkoop, dan zul je wellicht binnen een paar jaar dit product weer bij het grofvuil plaatsen. Beter is het dan ook om nog even voort te doen met het oude exemplaar totdat je een beetje extra kwaliteit kunt veroorloven en dus tevens de uitstraling van je interieur kunt verbeteren. Je doet er dan ook absoluut goed aan om liever wachten even te wachten met de aankoop en de tijd te benutten aan het zoeken van een ideaal bureau en het sparen voor een product van topkwaliteit en een goed design. In feite zou je dus kunnen stellen dat alleen de echt rijke mensen onder ons zich goedkope dingen kunnen veroorloven.

Het ontwikkelen van een rijke kledingstijl

Er bestaan nog altijd veel misvattingen over de manier waarop de rijke mensen zich zoude n kleden. Om te beginnen het gaat niet helemaal niet alleen maar om het kopen van dure kleding. Dit is onder andere goed te zien als je afstemt op één van de reality shows die zich toe hebben gespitst op de rijken, zoals de “Real Housewives.” Alleen maar omdat iemand zich een Giorgio Armani blazers kan veroorloven of een volledige collectie kan vervangen van ontwerper Alexander McQueen met de meest recente stukken, wil nog niet per se zeggen dat iemand er ook “rijk” uit zal zien wanneer ze hun kleding uit hebben gekozen.

Het is zaak om vast te houden aan klassiekers

Op zoek naar een rijke look is meer het ontwikkelen van een eigen stijl en het verbeteren van deze stijl met goed gemaakte, klassieke kleding, accessoires en schoenen. Het maakt niet uit of je de kleding die bij je persoonlijke stijl en kwaliteitsnormen passen gekocht zijn op bijvoorbeeld eBay of bij de plaatselijke tweedehands winkel die zich toe heeft gespitst op merkkleding.

De reden waarom je voor klassieke kleding moet kiezen, is eenvoudig vanwege het feit dat deze klassiekers maar zelden uit de mode raken, dus hoe beter de kwaliteit van deze spullen, hoe langer hun levensduur zal zijn. Trendy kleding is juist het tegenovergestelde hiervan: je hebt slechts ongeveer anderhalf jaar de tijd om deze te dragen voordat ze weer uit de mode zijn. Trendy kleding hebben ook meer de neiging om te worden herinnerd door anderen, met als gevolg dat er veel mensen zijn die deze minder vaak zullen dragen. Classic kleding is echter veel gemakkelijker af te stemmen op je eigen stijlgevoel. Het toevoegen van met zorg uitgekozen en betaalbare accessoires, of het maken van een statement met de schoenen die je draagt, ​​zal je helpen om je eigen look te creëren.

De goedkoopste manier om elke look perfect te maken

Op zoek gaan naar een rijke uitstraling betekent eveneens dat bepaalde gewoontes dient te perfectioneren, zoals de aandacht die je besteedt aan je persoonlijke verzorging. Vuil haar, gebroken en/of vieze vingernagels, scherpe teennagels, verkleurde of gekreukelde kleding en slecht uitgekozen kleding kan er zelfs voor zorgen dat een kledingsstuk van 5.000 euro eruit zal zien als een oud vod. Versleten handtassen, maar ook versleten of ongepoetste schoenen, dien je direct te vervangen (of degelijk te poetsen) voor exemplaren die wel perfect bij je rijke outfit passen.

Overdrijf niet als je kwaliteit wilt kopen

Je mag echter niet vergeten dat kleding van een goede kwaliteit niet afkomstig hoeft te zijn van een dure designer. In feite is het uitgeven van te veel geld aan klassieke kleding verspilling van geld. Er is immers geen enkele reden te bedenken om 500 euro uit te geven aan een wit katoenen shirt op het moment dat je een exemplaar van een gelijkwaardige kwaliteit kunt vinden tegen een veel gunstiger prijs. Je dient je dan ook te focussen op de kwaliteit van de stof en fabricage van het product. Goed gemaakte kleding is bijvoorbeeld:

goed genaaid en zonder ontsierende gerafelde naden of losse draden. Bovendien zullen designs in het weefsel doorlopen op de naden, de manchetten, kragen en zakken. Naast goed stikwerk dient een kwalitatief hoogstaand kledingstuk ook een zoom te hebben van ten minste 2,5 tot 5 centimeters, afhankelijk van het gewicht van het kledingsstuk.

Neem de juiste lichaamshouding aan

Een groot deel van het ontwikkelen van een rijke uitstraling, zal afhangen van de lichaamshouding van iemand en op welke manier deze persoon zich zal gedragen ten opzichte van anderen. Rijken worden vaak gezien als onbeleefd en snobistisch, maar eigenlijk, zijn de meeste rijke mensen juist alles behalve dat. Er zijn echter bepaalde gedragingen die mensen zich veroorloven omdat ze in een rijke familie geboren zijn, maar er zijn ook personen die hun rijkdom zelf hebben verdiend door hard te werken. De mensen die rijk geboren zijn, zijn zelfs vaker onbeleefd, terwijl de overige rijken doorgaans beleefd, welbespraakt en rustig zijn. Op het moment dat deze laatste groep rijken te maken zal krijgen met een slechte service, dan zullen ze vaak geduldig wachten, maar even waarschijnlijk nooit meer terugkeren naar dit bedrijf. 

De meeste van hen zullen zelfs geen moeite doen om zich luidkeels te gaan beklagen.

Ze lijken evenmin te haasten en dat is dan ook precies de reden waarom je alleen maar in zeldzame gevallen iemand die extreem rijk is, zal gaan rennen naar een vliegtuig of door een warenhuis. Ze zullen ruimschoot de tijd voor dat soort zaken nemen, gewoonweg omdat ze zich dat kunnen veroorloven. Op zoek gaan naar een rijke look zal niet alleen inhouden dat je goed gekleed gaat, maar dat het totale pakket klopt, inclusief je persoonlijke styling, perfecte verzorging, de manier waarop je spreekt en de soort houding die je aanneemt tegenover andere mensen.

Kortom: je hoeft je eigenlijk alleen maar te richten op een vijftal gebieden:

 1. Tevreden zijn met minder,
 2. Het kopen van de beste kwaliteit,
 3. Het ontwikkelen van je eigen stijl.
 4. Perfectioneren van elke verwaarloosde verzorgingsgewoonte.
 5. Vertragen van je leven om extra te kunnen genieten.

Op het moment dat je succesvol bent op al deze gebieden, zal de kans dat je je rijk gaat voelen immers een stuk groter worden. Bovendien zul je dit ook uitstralen naar de mensen om je heen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20