Er is geen monopolie in artificiële intelligentie

Vaardigheden in artificiële intelligentie zijn over een brede waaier van economische sectoren en over verschillende grote geografische clusters over de hele wereld verspreid. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse technologiebedrijf Diffbot, gespecialiseerd in machine learning. De Verenigde Staten en Microsoft zijn echter duidelijke marktleiders.

“In de vroegste stadia van de opkomst van kunstmatige intelligentie leken de grote technologiebedrijven alle talent naar zich toe te zullen trekken,” benadrukt Mike Tung, chief executive van Diffbot. “Zij konden immers rekenen op grote financiële reserves en een grote rijkdom aan data, gekoppeld aan een gigantische naambekendheid.”

“Op die manier leken zij al snel een dominantie in kunstmatige intelligentie te hebben veroverd. De grote technologiebedrijven leken zelfs een onoverkomelijke voorsprong te hebben opgebouwd, maar achteraf moet worden vastgesteld dat de strijd nog lang niet is gestreden. Het landschap van de artificiële intelligentie is veel drukker dan gedacht.”

Strijd

De onderzoekers zeggen dat technologiebedrijven, traditionele ondernemingen, startups en onderzoeksinstituten over de hele wereld met elkaar de strijd aangaan om een relatief kleine populatie getalenteerde experts op het gebied van machine learning te kunnen aantrekken. “De belangrijkste wapens zijn daarbij geld, prestige en glorie,” aldus Diffbot.

“Men heeft soms de indruk dat het talent in kunstmatige intelligentie sterk is geconcentreerd bij grote technologieconcerns zoals Google, Amazon, Baidu en enkele andere grote ondernemingen, maar in werkelijkheid zijn honderdduizenden specialisten verspreid over bedrijven in de hele wereld.”

Diffbot berekende dat er wereldwijd ongeveer 720.000 mensen met expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie kunnen worden geïdentificeerd. “Amper tien bedrijven hebben 10 procent van die totale populatie in dienst,” zegt Mike Tung.

“Maar nog eens honderd andere bedrijven hebben minstens duizend werknemers met deze vaardigheden. Bovendien zijn er meer dan 750 ondernemingen die minstens tweehonderd experts in machine learning hebben aangetrokken.”

Mannen

De grootste concentratie specialisten in artificiële intelligentie kan worden aangetroffen bij Microsoft (14.965), gevolgd door International Business Machines (IBM), Google, Tata and Amazon. Microsoft heeft bijna zes keer meer specialisten in artificiële intelligentie in dienst dan Apple, dat ook vier keer minder experts in zijn rangen telt dan Google.

In de academische wereld staat Carnegie Mellon op de eerste plaats, van dichtbij gevolgd door Stanford. Buiten de Verenigde Staten valt onder meer de sterke aanwezigheid van Chinese instellingen op.

Geografisch staan de Verenigde Staten (221.592) met grote voorsprong op de eerste plaats, gevolgd door India (59.990), Groot-Brittannië (27.425), Canada (19.259) en China (18.446). De rest van de top tien bestaat uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Australië en Spanje.

Tenslotte bleek dat mannen 74,5 procent van het totale personeelsbestand in de sector vertegenwoordigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20