Entourage rond Donald Trump wordt door China op zwarte lijst gezet

De Chinese regering heeft sancties opgelegd aan een reeks topfiguren uit de kringen rond voormalig Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de Chinese autoriteiten hebben de betrokkenen de Chinese soevereiniteit ernstig geschonden. In totaal worden achtentwintig personen aan Chinese sancties onderworpen.

Op de lijst zijn onder meer de namen terug te vinden van Mike Pompeo, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, maar ook van voormalig handelsadviseur Peter Navarro en gewezen veiligheidsadviseur Robert O’Brien. De sancties werden aangekondigd kort nadat Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten was beëdigd.

Spanningen

Tussen China en de Verenigde Staten zijn de politieke en economische spanningen de voorbije vier jaar, met Donald Trump als Amerikaans president, sterk opgelopen. ‘Een aantal Amerikaanse politici hebben de voorbije jaren – uit zelfzuchtige belangen en vooroordelen en haat jegens China – het Chinese volk beledigd en de Chinees-Amerikaanse betrekkingen ernstig verstoord,’ aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een commentaar op de sancties.

De personen op de lijst krijgen, net zoals hun naaste familieleden, een verbod opgelegd om het grondgebied van China, Hongkong of Macau te betreden. Bovendien mogen de betrokkenen, net zoals ondernemingen die aan deze figuren zijn gelinkt, ook niet langer zaken met China doen. 

De voormalige Amerikaanse procureur-generaal Bill Barr beschuldigde de Chinese regering van mensenrechtenschendingen, spionage en een economische blitzkrieg. Hij maakte gewag van een agressieve, georkestreerde campagne van de Chinese regering om de wereldeconomie te domineren en de Verenigde Staten te verdringen als de meest vooraanstaande supermacht van de wereld.

Virus

Mike Pompeo had Huawei en andere Chinese bedrijven die door de regering van hun land werden gesteund anderzijds beschreven als trojaanse paarden voor Chinese inlichtingendiensten. In juli vorig jaar had Pompeo nog aangekondigd dat de Verenigde Staten zowel TikTok als andere Chinese sociale mediaplatformen zouden verbieden. Ook hij verwees naar nationale veiligheidsproblemen.

Donald Trump en zijn entourage gaven China ook de schuld van de dodelijke gezondheidscrisis die door de uitbraak van het coronavirus is veroorzaakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20