China is de handelsoorlog met de vingers in de neus aan het winnen

China doet het beter dan eender wie, zelfs in coronatijden. Dat wil meteen ook zeggen dat de winnaar van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China onvermijdelijk China moet zijn.

De tweede grootste economie ter wereld heeft 2020 afgesloten met een handelsoverschot van 78 miljard dollar in december alleen al. Dat blijkt uit cijfers van de douane in China. Voor het hele jaar gaat het om 535 miljard dollar, dat is een indrukwekkende 27 procent meer dan in 2019.

‘Tussen al het lawaai over deglobalisering heeft de pandemie de banden tussen China en de rest van de wereld net aangehaald’, zegt Larry Hu, hoofdeconoom voor Macquarie Capital, aan CNN.

Covid in China

China heeft natuurlijk een geheel uniek Covid-traject afgelegd. Het land ging door een zware crisis en was enkele maanden zo goed als gesloten. Maar tegen dat Europa en de VS mid-lockdown zaten, was China alweer open. Net toen kon het land relatief hoge winsten maken.

De handelsrelatie tussen de VS en China is intussen verzuurd. De stand tussen Peking en Washington staat op 317 miljard dollar winst in 2020, voor China welteverstaan. Dat is 7 procent hoger dan het jaar ervoor en het tweede hoogste surplus ooit. Analisten van grootbanken zoals ING stellen dan ook dat Trump zijn handelsoorlog met China op een mislukking is uitgedraaid.

Competitief China

Verwacht wordt dat het bnp van China in 2020 met 2,1 procent gestegen is ten opzichte van 2019. China speelt dan ook een belangrijke rol in de productieketen. Daarnaast zijn de prijzen voor arbeid er erg laag, wat het land een competitieve positie geeft. Daar staat tegenover dat mensenrechtenactivisten regelmatig slaags geraken met de Chinese overheid: kinderarbeid is er bijvoorbeeld nog schering en inslag.

Of de regering van Biden dat kan veranderen, is nog maar de vraag. Een vriendelijkere relatie opbouwen, is mogelijk. Maar handelstarieven aanpassen, is een werk van lange adem.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20