Enorme vraag naar AI-chips van Nvidia: “Dit laat zien dat AI geen hype is”

De halfgeleider-aandelen ASMI, Besi en ASML stijgen vandaag 5 tot 8 procent op de beurs, nadat Nvidia gisteren nabeurs een verbluffend sterke omzetverwachting bekendmaakte, die aantoont dat de hype rond AI-programma’s meer is dan alleen een hype.

De prognose: Topman CEO Jensen (Jen Hsun) Huang liet blijken dat de sterkere focus op AI door grote techbedrijven zoals Microsoft en Alphabet zullen leiden tot hogere omzetten op de korte termijn.

  • De chipfabrikant rekent op een kwartaalomzet van 11 miljard dollar in het tweede kwartaal, terwijl dit tot nu toe nooit hoger was dan 8,3 miljard dollar. Analisten rekenden gemiddeld op 7,2 miljard dollar, tegen 6,7 miljard dollar een jaar eerder in het tweede kwartaal.
  • In maart zei hij al dat de omzetbijdrage uit AI tot nog toe een heel klein percentage was, terwijl dat in het komende jaar “behoorlijk groot” zal worden.

De reacties: Er is natuurlijk een hype-effect rond AI, dat wordt versterkt door het recente lawaai rond ChatGPT. Maar nu blijkt dat er ook echt chips nodig zijn voor de extra rekenkracht en datacenters die AI-programma’s vergen en dat bedrijven zoals TSMC en Nvidia apparatuur nodig hebben is om die chips te maken, zeggen analisten.

  • “Ik schrijf nu al vijf jaar dat AI een aanjager kan zijn voor groei in de sector”, zei analist Marc Hesselink van ING. “Nvidia laat nu zien dat dit echt zo is. De cijfers zijn ook niet gewoon beter dan verwacht, maar echt super veel beter dan verwacht. En dat is wel uitzonderlijk.”
  • Hesselink verwacht dat de groei-impact van AI meer dan één kwartaal zal aanhouden. “We zitten natuurlijk nog maar aan het begin.”

Chipbedrijven in trek

De bredere impact: Wat betekent dit voor de andere bedrijven in de sector van computerchips?

  • Hesselink verwacht niet dat andere bedrijven hun verwachtingen nu enorm gaan bijstellen. “TSMC heeft laten weten dat ze weinig gaan investeren dit jaar en ik verwacht dat dat zo blijft. En een bedrijf als ASML is al geheel volgeboekt, dus meer vraag zal ook daar geen enorme ‘swings’ geven.”
  • De kwartaalupdate, en dan vooral de outlook die Nvidia daarbij gaf, is “heel goed voor het sentiment in de chipmarkt”, vindt analist Michael Roeg van Degroof Petercam. De koersen van ASMI, ASML en Besi zitten al langere tijd goed in de lift, mede dankzij de kansen die AI biedt, en die goede prestaties kregen met de kwartaalupdate van Nvidia volgens Roeg een bevestiging.
  • “Kortom, goed voor de chipmarkt als geheel, fantastisch nieuws voor Nvidia en misschien ook voor toeleverancier TSMC, maar dat betekent nog geen herstel van de geheugenmarkt”, aldus Roeg. En het betekent ook dat TSMC nu niet ineens heel veel nieuwe machines gaat bestellen, voegde de analist toe.

De beurskoersen: ASMI steeg deze ochtend 8,5 procent, ASML 5,4 procent en Besi 7,8 procent. Nvidia lijkt vanmiddag 25 procent hoger te openen op Wall Street.

Meer