Engelse oprichters van mislukte Super League kennen de straf als ze nog eens deserteren

De Engelse voetbalteams die mee aan de wieg stonden van de inmiddels beruchte Europese Super League, kunnen zich in hun thuisland aan financiële en sportieve sancties verwachten indien ze in de toekomst nog eens een dergelijke stap zouden durven te zetten. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de Engelse Premier League en de Football Association (FA).

Er zou de betrokken clubs daarbij een boete van 25 miljoen pond boven het hoofd hangen, terwijl ze in de competitie dertig punten zouden verliezen.

Boze protesten

Half april maakten twaalf Europese clubs de lancering van de Super League bekend. Dat initiatief zou bestaan uit een gesloten competitie – met steeds dezelfde deelnemende teams – voor de absolute eliteclubs uit het Europese voetbal. Ook de Engelse teams Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur behoorden tot de oprichters van de Super League.

Na boze protesten van hun fans en verontwaardigde reacties van de Premier League, de internationale voetbalorganisaties Uefa en Fifa en zelfs de Britse regering, moesten de clubs echter amper tweeënzeventig uur later hun deelname aan de Super League intrekken.

In een verklaring hebben de Premier League en de Football Association (FA) nu te kennen gegeven dat de zes clubs aan hun fans en de andere teams uit de Engelse competitie hun excuses hebben aangeboden. Bovendien zouden ze ermee hebben ingestemd hun steun te verlenen aan wijzigingen in de voetbalreglementen die nieuwe pogingen voor de lancering van alternatieve competities onmogelijk zouden maken.

Tevens werd bevestigd dat elke toekomstige poging voor de organisatie van een dergelijk initiatief de betrokken club een sanctie van 25 miljoen zou kosten en tot een verlies van 30 punten in de nationale competitie zou leiden.

Goodwill

De betrokken clubs hebben in deze schikking ook een gezamenlijke goodwill-betaling van 22 miljoen pond beloofd voor de ondersteuning van het voetbal aan de basis. Er wordt tevens gewag gemaakt van een Premier League Owners Charter, waarbij ook de clubeigenaars de nieuwe afspraken zouden onderschrijven.

De Amerikaanse eigenaars van Manchester United en Liverpool hebben al te kennen gegeven de goodwill-betaling voor hun club op zich te zullen nemen. De vertegenwoordigers van de zes clubs werden ook gevraagd om hun posities in de verschillende commissies van de Premier League neer te leggen.

De Football Association sluit met deze schikking het dossier over de Super League af. Wel wordt samen met de Britse regering nog verder samengewerkt aan een aanpassing van de nationale mededingingswetten. Er waren immers twijfels of de deelname van de Engelse clubs aan de Super League door de Engelse voetbalbond legaal had kunnen worden aangevochten.

In Engeland hebben de andere clubs uit de Premier League met hoongelach gereageerd op de sanctie die aan de deserteurs is opgelegd. ‘De goodwill-betaling betekent dat elke club amper 3,66 miljoen pond aan goede doelen in het voetbal moet besteden’, luidt het. ‘Dat is voor die grote clubs niet meer dan een peulschil.’

Nauwelijks Uefa-sancties

Eerder hadden negen oprichters van de Super League ook al een gelijkaardig akkoord gesloten met de Union of European Football Associations (Uefa). Ook daar was aangekondigd dat de clubs – op straffe van zware financiële sancties – hun loyaliteit aan de bestaande nationale en internationale competities uitdrukten. 

Drie clubs echter – Real Madrid, Barcelona en Juventus – weigeren echter de Super League op te geven. Een schrapping uit de Champions League volgend seizoen hoeven ze echter alvast niet te vrezen. Een disciplinaire procedure van de Uefa tegen de drie clubs is in beroep immers verworpen.

De drie clubs beweerden dat de acties van de Uefa in strijd was met de mededingingswetgeving van de Europese Unie. De Uefa zegt te begrijpen dat haar tuchtprocedure door bezwaren voorlopig moet worden geschorst, maar zegt bij haar standpunt te blijven en vertrouwen te hebben in de verdere juridische procedures.

(evb)

Meer