Energietransitie: Goldman Sachs is verlekkerd op deze 3 Europese groene energie-aandelen

Volgens Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs zal de “urgentie van elektrificatie” een revolutie ontketenen in de economieën van de eurozone. De bank somde in een nota drie aandelen op die niet mogen ontbreken in de portefeuille van al wie wil profiteren van de groene golf.

Een “grootschalig elektrificatieproces” is voor de EU de effectiefste manier om te bereiken dat de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55 procent wordt verminderd tegen 2030. Dat staat te lezen in een Goldman-nota van 24 januari, die werd opgepikt door het Amerikaanse zakenmedium CNBC.

“We schatten dat het stroomverbruik tot 2030 met 50 procent zal toenemen. Tegen die tijd zou elektriciteit (ongeveer) 50 procent van het totale Europese verbruik van primaire energie kunnen uitmaken, tegenover (ongeveer) 20 procent vandaag”, schrijven de analisten, geleid door Alberto Gandolfi.

Dat er zo’n 3.700 miljard euro aan kapitaaluitgaven vereist is om dit doel te bereiken, maakt volgens Gandolfi duurzame energie-aandelen wel heel interessant voor beleggers.

RWE

Het Duitse energiebedrijf RWE – ’s werelds nummer twee op het gebied van windenergie op zee en de op twee na grootste leverancier van hernieuwbare energie in Europa – is een van de drie aandelen die Goldman in dit domein verkiest.

De afsplitsing van de bruinkoolactiviteiten van het bedrijf zal naar verwachting dit jaar plaatsvinden. Dit maakt de portefeuille van RWE de facto “groener” en zal zijn “grote waarderingskorting” ten opzichte van pure hernieuwbare spelers blootleggen, voorspelt Gandolfi.

Nog volgens de nota zouden het recent aangekondigde Duitse klimaatplan en de gunstige energieprijzen moeten resulteren in een sterker dan verwachte winstgroei.

Goldman-analisten verwacht dat het bedrijf tot 2027 een samengestelde groei van de winst per aandeel (WPA) van 11 procent zal realiseren. Het koersdoel bedraagt 52 euro voor het aandeel, dat op 7 februari afsloot op ongeveer 37 euro. Dat komt dus neer op een potentiële opwaartse trend van 41 procent.

Enel

Ook het grote Italiaanse nutsbedrijf Enel staat ook op de lijst van Goldman. Goldman-analisten verwachten dat het bedrijf zijn aanzienlijke blootstelling aan Latijns-Amerika gedeeltelijk zal verleggen naar meer ontwikkelde economieën, wat de bank als een positieve zet beschouwt. Zo is Enel van plan een fabriek voor zonnepanelen te bouwen in de Verenigde Staten, meldde nieuwsdienst Reuters een aantal weken geleden.

De investeringsbank denkt dat het bedrijf dit jaar een winstgroei van ongeveer 20 procent zal realiseren en dat de winst per aandeel tot 2026 met meer dan 10% procent per jaar zal stijgen.

En de koers van het Enel-aandeel kan nog verder omhoog, meent Goldman. In de nota stellen de analisten een koersdoel van 10,85 euro voor het aandeel voorop, wat een potentiële opwaartse beweging van meer dan 63 procent impliceert op basis van de koers op het moment van schrijven: 6,40 euro.

Iberdrola

De lijst wordt afgerond door het Spaanse nutsbedrijf Iberdrola, de op één na grootste producent van windenergie ter wereld. De Spaanse multinational moet alleen het Deense Ørsted laten voorgaan in omzet en marktkapitalisatie. Het is ’s werelds derde elektriciteitsbedrijf volgens marktkapitalisatie.

Van het bedrijf verwacht Goldman dat het tot 2027 een jaarlijkse groei van de winst per aandeel met hoge enkelvoudige cijfers zal realiseren. De bank zit ongeveer 5 procent boven de consensus voor de winst van het bedrijf tot 2024, schrijft Gandolfi. Hij voegt eraan toe dat het bedrijf de kapitaaluitgaven in Europa aan het opvoeren is en dat mogelijk ook in de VS zou kunnen doen.

Goldman heeft een koersdoel van 14 euro voor het aandeel. Dat komt neer op een potentiële opwaartse beweging van meer dan 40 procent ten opzichte van de koers op het moment van schrijven: 9,49 euro.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20