De Belgische international Solvay zal in totaal zo’n 1 miljard euro investeren in de energietransitie van Europa, maar de echte investeringen zullen in de VS plaatsvinden.
Chemiereus Solvay maakt ruim miljard euro vrij voor grote energietransitie: “Dat moet om in Europa concurrentieel te blijven, maar nieuwe fabrieken zijn voor VS”
Waarom is dit belangrijk?
Terwijl Europa massaal bedrijven klaarstoomt op een kostbare energietransitie, komen de Verenigde Staten met een klimaatpakket op de proppen dat behoorlijk gunstig is voor buitenlandse investeerders. Dat dreigt de Europese industrie nu te verzwakken.De essentie: Zware investeringen richting klimaatneutraliteit sturen Europese bedrijven naar het buitenland.
- Terwijl Solvay in Europa een aantal fabrieken bezit, zal het de komende jaren inzetten op investeringen buiten het continent. “De expansie gaat in de VS zijn. Het rendement van een investering ligt er gewoon hoger”, zegt Philippe Kehren, topman van de natriumcarbonaatdivisie van de Belgische chemiereus.
- Europa wil klimaatneutraliteit bereiken tegen 2050, maar dat gaat gepaard met behoorlijk wat kosten. De eindfactuur bij Solvay bedraagt ruim 1 miljard euro.
- In Amerika kunnen binnenlandse bedrijven sinds kort profiteren van hoge subsidies, waardoor tal van Europese bedrijven zich op het verre westen richten. Volgens Europa is dat in strijd met de regels van de WHO.
De toekomstvisie
Concreet: Het productieproces van Solvay is toe aan vernieuwing.
- Ondanks Solvay zich zal richten op de VS, zijn ze wel bereid nog grote investeringen te doen in Europa. “Dat moet om relevant te blijven op wereldtoneel”, zegt Kehren.
- Solvay stoot miljoenen tonnen CO2 uit bij de productie van natriumcarbonaat, terwijl de sector slechts 15 procent van de omzet dekt.
- Het gebruik van steenkool zal vanaf 2030 verbannen worden. “Het gebruik ervan is ecologisch en economisch niet houdbaar”, klinkt het. Een investering die het bedrijf 150 miljoen euro zal kosten.
- Volgens de topman zal dat niet volstaan. “Met nieuwe energiebronnen kunnen we twee derde van de CO2 vermijden, maar er is ook een deel CO2 verbonden aan het solvayproces. We moeten ook dat aanpakken.”
- Om die reden investeert Solvay nu 40 miljoen euro in een fabriek in het Franse Dombasle, waar de Belgische energiereus het nieuwe verwerkingsproces op proef zal stellen.
Wat we horen: Amerika staat veel verder op vlak van natriumcarbonaat.
- De Amerikaanse staat Wyoming is de voorbije jaren uitgegroeid tot het mekka van de natriumcarbonaatsector. Dat komt onder meer door een rijke bodem aan grondstoffen.
- Daar maakt ook Solvay reeds gebruik van. Zo’n 150 werknemers delven daar het erts tot 500 meter onder de grond.
- Volgens Kehren is de productie er een pak goedkoper en zuiniger. “Het verbruikt minder energie en we draaien er door de lage prijzen op gas. Dat kun je je in Europa nu niet voorstellen.”
- “Het is duidelijk dat alles zich momenteel afspeelt in de VS. Het land produceert al twee keer meer dan het zelf verbruikt”, betoogt de topman.
(ddw)