Chemiereus Solvay wil splitsen in twee bedrijven: reacties zijn gemengd

Solvay onderzoekt een opsplitsing in twee onafhankelijke beursgenoteerde ondernemingen. Dit liet het Belgische chemiebedrijf dinsdag weten.

Doel is om de strategische focus aan te scherpen en de groeimogelijkheden voor beide ondernemingen, SpecialtyCo en EssentialCo, te optimaliseren.

  • SpecialtyCo zal zich puur focussen op gespecialiseerde materialen en consumptiegoederen, met een versneld groeipotentieel.
  • EssentialCo moet een leider worden in essentiële chemicaliën met een “veerkrachtige “ kasstroomgeneratie.

“Het plan om ons op te splitsen in twee toonaangevende bedrijven vormt een kantelmoment in ons proces om Solvay te transformeren en te vereenvoudigen,” aldus CEO Ilham Kadri in een toelichting op de plannen.

“Ondanks de complexiteit van het huidige wereldwijde klimaat blijven we erop vertrouwen dat we door nu deze stap te zetten op lange termijn een overtuigende waarde voor onze aandeelhouders kunnen creëren”, ging de CEO verder.

De transactie wordt naar verwachting afgerond in de tweede helft van 2023. Solvay SpecialtyCo en EssentialCo zullen na de opsplitsing op Euronext Brussel en Euronext Parijs genoteerd blijven. Solvac, de historische referentieaandeelhouder van Solvay, heeft al laten weten de opsplitsing te steunen.

Reacties

De beurskoers van Solvay reageerde negatief.

De opsplitsing in twee aparte beursgenoteerde bedrijven is goed nieuws, vindt analist Frank Claassen van Degroof Petercam. De divisie Materialen, die sterk aan de groei bijdraagt, zal als zelfstandig bedrijf een hogere waardering krijgen, na jarenlang ondergewaardeerd te zijn geweest. SpecialtyCo zal volgens Degroof kunnen profiteren van de verschuiving naar lichtgewicht composietmaterialen en elektrisch rijden.

Het splitsingsplan wijst op een mislukte verkoop van de soda ash-activiteiten (natriumcarbonaat), zegt analist Chris Counihan van Jefferies dinsdag in een eerste reactie op het nieuws. Dit betekent dat die activiteiten, die volgens de zakenbank verkocht hadden moeten worden, nu verzelfstandigd worden. Dat er geen koper gevonden werd, trekt ook de waardering voor deze activiteiten in twijfel, aldus Counihan. Natriumcarbonaat is een van de historische activiteiten van de meer dan 150 jaar oude groep.

“Na het bestuderen van een mogelijke afsplitsing van natriumcarbonaat in de afgelopen kwartalen, heeft Solvay vandaag een veel gedurfdere stap aangekondigd”, reageren de analisten van KBC Securities. Ze verwelkomen het plan als “een efficiëntere manier om aandeelhouderswaarde te creëren dan dan het vorige plan”.

Meer