Chinese energieopslagbedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond

Chinese energieopslagbedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond
Een medewerker kijkt een batterijopslagunit na – Feature China/Future Publishing via Getty Images

Het aantal Chinese ondernemingen dat actief is in de sector energieopslag is de voorbije drie jaar meer dan verdubbeld. Er zijn er nu meer dan 100.000, blijkt uit cijfers van dataprovider Aiqicha.

In het nieuws: De Chinese president Xi Jinping wil dat zijn land in sneltempo energie-onafhankelijk wordt, en nog wel op een koolstofvrije manier. Om dat doel te bereiken, zullen de komende decennia duizenden miljarden geïnvesteerd worden in het elektriciteitsnet van het Middenrijk.

  • Energieopslag zal daarbij een sleutelrol spelen. Hernieuwbare bronnen produceren immers meer of minder elektriciteit, naarmate de wind minder hard waait of de zon minder hard schijnt. Om een constante energiebevoorrading te verzekeren, moet overtollige elektriciteit die wordt opgewekt tijdens hoogrentende dagen bijgevolg kunnen worden opgeslagen.
  • De regering-Xi heeft beloofd tegen 2060 een netto nul-uitstoot te behalen. Om dat doel te bereiken, zal de overheid massaal geld in de energietransitie, en dus ook batterijparken, pompen.
  • Volgens investeringsbank Goldman Sachs zal de energiestransitie China zo’n 7.000 miljard dollar kosten. Een groot deel van dat geld zal naar energieopslagbedrijven vloeien. Veel bedrijven anticiperen daar nu op, waardoor volgens Yijing Wang, oprichter van consultingfirma 2060 Advisory, tegen Financial Times zelfs spreekt van een “goudkoorts” binnen de industrie.
  • Vaak gaat het zelfs om bedrijven die niets met energie te maken hebben. Een opvallend voorbeeld is Nanfang Black Sesame Group, een van de grootste Chinese voedselproducenten. Het bedrijf zal honderden miljoenen dollars investeren in de bouw van een batterijfabriek.

Nu al dominant

Ook opgemerkt: China domineert nu al de toeleveringsketen voor batterijen. 

  • Het land speelt een sleutelrol op elk vlak van de productie, van lithiumontginning tot de productie van afgewerkte producten. In 2022 had het land meer batterijproductiecapaciteit dan de rest van de wereld samen. Behalve batterijen voor energieopslag, domineert het land ook op vlak van batterijen voor elektrische wagens.
  • Die dominantie lijkt niet meteen te verdwijnen. Volgens Visual Capitalist zal de productiecapaciteit tegen 2027 verzevenvoudigen tegenover het jaar 2022. Goldman Sachs denkt dat de hoeveelheid batterijen die gebruikt worden voor energieopslag tegen 2030 zelfs zal stijgen met zo’n 7.000 procent. 
  • Intussen stijgt ook de hoeveelheid energie die uit hernieuwbare bronnen wordt gehaald pijlsnel omhoog. Volgens Goldman Sachs zal het land tegen 2030 beschikken over een vermogen van 3.300 gigawatt (GW) aan zon- en windkracht. Ook onderzoeksgroep BloombergNEF schat in dat China zo’n 3.345 GW zal installeren tegen 2030. Ter vergelijking: dat is evenveel als 1.100 kerncentrales van Doel samen (voor de sluiting van Doel 3).

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.