Key takeaways
- Het IEA heeft zijn voorspelling voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie in 2025 verlaagd vanwege de escalerende handelsspanningen.
- Het wereldwijde olieaanbod steeg in maart met 590.000 vaten per dag, aangevoerd door niet-OPEC+ producenten.
- De olieprijzen kenden een scherpe daling van ongeveer 10 dollar per vat in maart en begin april door de bezorgdheid over de escalerende Amerikaanse tarieven.
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft zijn prognose voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie in 2025 aanzienlijk verlaagd. Deze neerwaartse bijstelling wordt toegeschreven aan de escalerende handelsspanningen die een schaduw van onzekerheid werpen op de wereldwijde economische vooruitzichten.
Ondanks het robuuste olieverbruik in het eerste kwartaal van 2025, met een stijging van 1,2 miljoen vaten per dag op jaarbasis – het hoogste percentage sinds 2023 – voorziet het IEA nu een tragere groei voor de rest van het jaar en tot in 2026.
Wereldwijde olieaanvoertrends
Het wereldwijde olieaanbod steeg in maart met 590.000 vaten per dag, tot 103,6 miljoen vaten per dag. Deze stijging werd veroorzaakt door niet-OPEC+ producenten. Hoewel OPEC+ is overeengekomen om de productiedoelstellingen in mei met 411.000 vaten per dag te verhogen, zal de werkelijke stijging waarschijnlijk aanzienlijk lager uitvallen door overproductie van sommige lidstaten.
De prognoses van het IEA voor de groei van het wereldwijde aanbod in 2025 zijn met 260.000 vaten per dag verlaagd, voornamelijk door de verwachte daling van de productie in de VS en Venezuela. Vooruitkijkend naar 2026 wordt verwacht dat de productie met 960.000 vaten per dag zal stijgen, waarbij offshore projecten een hoofdrol zullen spelen.
Trends voor raffinage en olieproducten
De voorspelling is dat de wereldwijde productie van ruwe olie dit jaar gemiddeld 83,2 miljoen vaten per dag zal bedragen, een daling ten opzichte van eerdere prognoses als gevolg van de herziene verwachtingen voor de groei van de vraag. In 2026 zal de raffinagedoorvoer naar verwachting met 360.000 vaten per dag toenemen tot 83,6 miljoen vaten per dag.
In maart vertoonden de raffinagemarges een gemengd beeld: terwijl er een afname werd waargenomen in het Atlantische Oceaanbekken, steeg de winstgevendheid bij de verwerking van zure ruwe olie in Singapore. Tegelijkertijd zorgde een lagere rentabiliteit van de middendistillatenverwerking voor een verdere druk op de marges.
Olievoorraad en prijsontwikkelingen
De wereldwijde olievoorraden stegen in februari met 21,9 miljoen vaten en bleven daarmee dicht bij de onderkant van de vijfjaars range. Ruwe aardolie, vloeibaar aardgas en grondstoffen stegen aanzienlijk, terwijl de olieproductvoorraden daalden door een vermindering van de OESO voorraden. Voorlopige gegevens wijzen op een verdere stijging van de wereldwijde olievoorraden in maart, aangevoerd door de opbouw van ruwe olie buiten de OESO.
De olieprijzen daalden in maart en begin april scherp met ongeveer 10 dollar per vat toen het risicosentiment verslechterde door de bezorgdheid over de escalerende Amerikaanse tarieven en de kans op een recessie. Sommige OPEC+-leden hebben ervoor gekozen om de geplande versoepeling van vrijwillige productiebeperkingen te versnellen, wat het negatieve sentiment op de markt verder versterkte.
Aannames voor economische groei
Het IEA heeft zijn aannames voor economische groei naar beneden bijgesteld vanwege de aanhoudende handelsspanningen, wat heeft geleid tot een verlaging van de voorspelling voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie. Het agentschap voorspelt nu een jaarlijkse toename van 730.000 vaten per dag voor heel 2025.
De aanzienlijke daling van de olieprijzen heeft gevolgen gehad voor de schaliesector in de VS, waarbij producenten aangaven een gemiddelde prijs van 65 dollar per vat nodig te hebben om winstgevend nieuwe putten te boren. Nieuwe tarieven kunnen ook de kosten voor staal en apparatuur verhogen, waardoor de booractiviteit verder wordt ontmoedigd.
Hoewel het IEA een robuuste groei van het aanbod buiten de OPEC+ verwacht in 2026, tot 920.000 vaten per dag, zal deze expansie naar verwachting de groei van de wereldwijde vraag overtreffen. Brazilië, Guyana en Canada zullen naar verwachting een grote bijdrage leveren aan deze aanbodstijging.
Met de lopende handelsbesprekingen en de kans op verdere volatiliteit op de oliemarkten, blijft er grote onzekerheid bestaan over de voorspellingen van het IEA voor zowel 2025 als 2026.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!