De elektriciteits- en gastarieven stijgen sterk. Vele verbruikers zullen daarom een duurdere jaarafrekening van hun energiefactuur krijgen. Dat bericht De Standaard.
Vanaf dit najaar zullen steeds meer verbruikers bij de jaarafrekening moeten bijbetalen omdat de al betaalde voorschotten niet volstaan.
“De elektriciteits- en de gasfactuur gaan fors de hoogte in”, zegt Luc Demeyere van energiemakelaar Enbro, het bedrijf achter het prijsvergelijkingsplatform Gaele, aan De Standaard.
Grote leveranciers zoals Engie Electrabel en Luminus profileerden zich de voorbije jaren als prijsbrekers. Daar komt nu een eind aan met een algemene stijging van de energiekosten. “Het zijn barre tijden”, aldus Demeyere.
Instabiliteit
In de eerste jaarhelft van 2020 waren de gasprijzen zeer laag. Die zijn nu fors gestegen. Consumentenorganisatie Test Aankoop benadrukt dat de prijzen van sommige gascontracten bijna verdrievoudigd zijn in een jaar tijd.
De gemiddelde prijs van de vaste contracten voor aardgas in Vlaanderen bedroeg in juli 2020 559 euro. Vandaag is dat 950 euro, een verhoging met 70 procent. De gemiddelde prijs van de variabele gascontracten is van 324 naar 914 euro gestegen.
Ook de elektriciteitsprijzen zijn sterk gestegen. De gemiddelde prijs van de vaste tarieven liggen 35 procent hoger dan in juli 2020. Variabele tarieven zijn zelfs met 64 procent toegenomen.
De zogenaamde vaste vergoedingen, dat zijn abonnementsprijzen, zijn bij de prijsbrekers zowat verdubbeld vergeleken met vorig jaar.
Test Aankoop raadt voortaan aan om op te letten met vaste contracten. Dat wegens de instabiliteit op de markt. Vorig jaar was dat nog omgekeerd. Toen was het advies: neem een vast tarief.
Kruissubsidiëring
Enkele weken geleden verzette de energiewaakhond VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) zich tegen de uitbouw van een glasvezelnetwerk door Fluvius.
Fluvius baat in Vlaanderen het distributienet uit voor elektriciteit en aardgas. Om de miljardeninvesteringen voor het glasvezelnetwerk te bekostigen, waarschuwde de VREG, zouden inkomsten van energiefacturen gebruikt worden. “Wij zijn ernstig bezorgd over kruissubsidiëring”, zei VREG-voorzitter Ronnie Belmans toen in de commissie Energie van het Vlaams Parlement.
(evb)
Lees ook: