België heeft nog meer nieuwe gascentrales nodig tegen 2034, denken experts

België heeft nog meer nieuwe gascentrales nodig tegen 2034, denken experts
ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Hoogspanningsnetbeheerder Elia zei in juni dat België tegen 2034 een capaciteit van 3,5 gigawatt moet vinden om niet in de problemen te komen, zelfs wanneer de levensduur van de twee jongste kernreactoren wordt verlengd. Experts denken dat België om het gat te dichten een nieuwe gascentrale nodig heeft, bovenop de bestaande plannen om er twee te bouwen.

De achtergrond: In elk scenario van Elia, door de toenemende vraag naar elektriciteit (tegen 2035 zal het verbruik met 60 procent stijgen), moet België minstens één bijkomende gascentrale bijbouwen. 

  • Dat cijfer zou zelfs kunnen stijgen naar drie, indien ons land besluit om hard in te zetten op aardgas. Elia liet aan De Tijd weten dat het niet om “voorspellingen” gaat, maar zegt dat het louter om illustratieve scenario’s gaat.
  • Volgens de hoogspanningsnetbeheerder zullen gascentrales binnen vijf jaar instaan voor tussen de 29 en 37 procent van de Belgische elektriciteitsproductie. Ook zal de CO2-uitstoot van ons land aanzienlijk stijgen. Die zal per gegenereerde eenheid elektriciteit pas vanaf 2030 dalen naar onder het niveau van de kernuitstap. 
  • Maar de totale uitstoot zal nog langer hoger liggen, omdat de vraag naar stroom door de elektrificatie van onder andere het wagenpark fors zal stijgen

De experts: Ook experts waar de zakenkrant mee sprak, denken dat de twee geplande nieuwe gascentrales niet genoeg zullen zijn. 

  • Tijdens windstille, koude en bewolkte periodes, wanneer hernieuwbare bronnen geen of weinig elektriciteit kunnen produceren, moet er genoeg “flexibele klassieke productie” voorhanden zijn, laat energie-econoom Sam Hamels aan de UGent weten aan De Tijd. Hij denkt dat er “zeker nog één nieuwe grote gascentrale bijgebouwd moet worden”.
  • Ook Ronnie Belmans, emeritus hoogleraar aan de KULeuven, zegt in de zakenkrant dat minstens één extra gascentrale nodig zal zijn. Volgens Belmans zullen batterijen niet voldoende energie uit hernieuwbare bronnen kunnen opslaan om minder productieve dagen te overbruggen.
  • De Tijd sprak ten slotte met Pieter Vingerhoets, expert klimaatstrategie bij onderzoeksinstituut Energyville, over de bredere Europese strategie. Hij gelooft niet dat Europa haar groene energiedoelstellingen kan halen, terwijl de vraag naar elektriciteit enkel zal stijgen. Op korte termijn lukt het volgens Vingerhoets niet om nieuwe nucleaire centrales bij te bouwen, dus zal men genoodzaakt zijn om gascentrales te gebruiken, tenminste als Europa niet wil dat de industrie klappen incasseert.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.