Elia waarschuwt voor energietekort in 2025, juist wanneer drie andere kernreactoren offline gaan

Netbeheerder Elia waarschuwde in een brief aan de federale regering dat er de komende jaren een stroomtekort kan ontstaan. 

Waarom is dit belangrijk?

De Belgische regering sloot dinsdag de kernreactor Tihange 2. Vorig jaar produceerde ook Doel 3 voor het laatst elektriciteit. Nu zijn er nog vijf reactoren over, maar in 2025 zullen nog eens drie daarvan de productie staken. De reactoren die dan offline gaan, zijn goed voor een vermogen van zo’n 1,8 GW, de reactoren die al sloten voor 2 GW.

In het nieuws: In het ergste geval kan het tekort tegen eind 2025 oplopen tot 1,2 gigawatt (GW), een tiende van het piekverbruik in België.

  • Nu vrijdag zal het federale kernkabinet samenzitten om de risico-analyse van Elia te bekijken. De netbeheerder wil dat spaarzamer wordt omgegaan met de kernbrandstof die er nog is. Dat zou nodig zijn om de energievoorziening de komende jaren te verzekeren.
  • Een mogelijke oplossing zou zijn om de vijf reactoren tijdens de zomer minder elektriciteit te laten produceren, zodat tijdens de winter, wanneer de vraag hoger is, geen tekorten ontstaan. 
  • De risico-analyse werd door de regering gevraagd aan Elia, nadat in januari een (gedeeltelijk) akkoord werd bereikt over de verlenging van twee kernreactoren.
  • Na de winter van 2025 zullen wellicht nog eens drie reactoren offline gaan. Doel 4 en Tihange 3 kunnen in principe nog tot 2035 blijven draaien. 
  • Er is over dat laatste echter nog geen definitieve overeenkomst. Tot nu toe is er enkel een “principeakkoord”. Voordat uitbater Engie de overeenkomst overtekent, moet de prijs voor het afvalbeheer nog worden berekend. Dat zou in maart moeten plaatsvinden.

(kg)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20