De financiële instellingen hebben eerder deze maand een regeling uitgewerkt voor wie door de energiecrisis moeite heeft om zijn woonlening af te betalen. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om een betaalpauze aan te vragen, waardoor je uitsluitend de interesten moet betalen. Al zal de ene persoon daar meer profijt mee doen dan de andere.
De energiecrisis treft iedereen in zijn portefeuille. Nagenoeg alle gezinnen (met uitzondering van zij die een energiecontract met een vast tarief hebben) zagen de afgelopen maanden het bedrag op hun energiefactuur toenemen. Meer en meer mensen hebben dan ook moeite om rond te komen. Uit onderzoek van financial services provider Mollie blijkt zelfs dat ruim de helft van alle Belgen zich zorgen maakt om de eigen financiële situatie.
Daarom hebben de regeringen in ons land al verschillende voorstellen uitgewerkt om onze koopkracht te beschermen. Zo heeft de federale regering aan de banken gevraagd om een regeling uit te werken voor de klanten die door de huidige crisis moeite hebben om hun woonlening af te betalen. De bankenfederatie Febelfin liet eerder deze week weten dat er een betaalpauze komt. Die regeling gaat in op 1 oktober en zal beschikbaar zijn tot eind maart 2023.
Wat betekent dat juist?
Indien je in aanmerking komt voor een betaalpauze, zul je gedurende een bepaalde periode enkel de interesten moeten aflossen. En dat zorgt net voor een frappante situatie. Bij de ene kredietnemer nemen de interesten een grotere hap uit de maandelijkse aflossing dan bij de andere.
Daar is een logische verklaring voor. Gedurende de looptijd van je leencontract wijzigt de verhouding tussen het bedrag dat je moet terugbetalen en de interesten. Bij de start van de lening liggen de te betalen interesten hoger dan bij het einde. Als we naar de terugbetaling van het kapitaal kijken, zien we logischerwijs het omgekeerde.
Slecht nieuws voor wie net woonlening heeft afgesloten
We geven een voorbeeld. Stel dat je 250.000 euro leent en een rente van 3 procent moet betalen. De looptijd van het krediet in ons voorbeeld bedraagt 20 jaar. In dat geval betaal je maandelijks 1.381 euro af. In de eerste maand bestaat die aflossing uit 765 euro aan kapitaal dat je moet terugbetalen en 616 euro aan interesten. In de laatste maand van je afbetaling komen die bedragen uit op respectievelijk 1.378 en 3 euro.
Zo’n betaalpauze is dus voornamelijk in het voordeel van wie al een tijdje een lening heeft lopen omdat de interesten – die je moet blijven betalen – een kleiner onderdeel zijn van de totale aflossing. Wie nog maar net een woonlening heeft afgesloten, zal de hogere rentelasten moeten blijven betalen.
Hoe dan ook is het geen vrijstelling van betaling. Je moet het bank alsnog de volledige lening terugbetalen op het einde van de rit. Het gaat hier, net zoals tijdens de coronacrisis, om een uitstel van betaling.
(lb)