En nu voor echt? Rusland draait de gaskraan naar Europa deze maand open

Het Russische energieconcern Gazprom zegt dat het in november begint met een plan om gas naar vijf Europese opslagfaciliteiten te sturen. Daarmee zou het een belofte nakomen die Russisch president Vladimir Poetin vorige maand aan het energiehongerige continent heeft gedaan. Maar er is al een paar keer te vroeg victorie gekraaid door Europeanen.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland heeft zijn uitvoer naar West-Europa dit jaar beperkt tot die waarvoor langetermijncontracten zijn gesloten. Het heeft de toename van de leveringen gekoppeld aan het opstarten van de omstreden Nord Stream 2-pijpleiding, die door de Oostzee naar Duitsland loopt.

“De volumes en gastransportroutes zijn vastgesteld”, zei Gazprom in een verklaring, zonder verdere details te geven. Twee weken geleden gaf Poetin de gasleverancier de opdracht om zich vanaf 8 november te concentreren op het aanvullen van zijn voorraden in Duitsland en Oostenrijk, na de voltooiing van een Russische voorraadcampagne.

De regionale benchmarkgasprijs daalde dinsdag door signalen dat er meer Russisch gas zou arriveren.

Extra pijplijncapaciteit

Hoewel Gazprom in het weekend begonnen is met het aanvullen van zijn grootste opslagfaciliteiten in Duitsland en Oostenrijk, lieten handelaars en analisten maandag nog hun teleurstelling blijken. Rusland zou immers geen extra pijplijncapaciteit gereserveerd hebben. Dat wees er volgens hen op dat de aanvulling van de opslagcapaciteit alleen reeds bestaande gasstromen zou behelzen. Die ontgoocheling lag ten grondslag aan – weer – een stijging van de gasprijzen gisteren; een mooie illustratie van de bipolaire gemoedsbewegingen die de gasmarkt de voorbije maanden tekenen.

Nu blijkt echter dat Gazprom een extra 10 miljoen kubieke meter pijplijncapaciteit per dag heeft gereserveerd aan de Oekraïens-Slowaakse grens. Dat beweert althans een Oekraïense transmissienetbeheerder, geciteerd door Bloomberg. De leveringen via de Yamal-Europe-pijplijn stromen ook westwaarts van Polen naar Duitsland, en hervatten hun normale loop nadat de richting eind oktober en begin november was omgekeerd.

Nord Stream 2

Dmitry Peskov, de woordvoerder van Poetin, vertelde verslaggevers op maandag dat er geen vooruitgang was geboekt bij de certificering van Nord Stream 2. “Uiteraard zal dit enige tijd duren en het belangrijkste hier is om geduldig te zijn”, zei Peskov, volgens de Financial Times.

Europese wetgevers hebben Rusland ervan beschuldigd de gascrisis aan te wakkeren. De bedoeling zou zijn de druk op politici en functionarissen op te voeren om de goedkeuringsprocedure van de pijplijn te versnellen. Rusland heeft ontkend de gasleveringen te beperken. Los van het welles-nietesspelletje zijn de voorraden het stookseizoen echter begonnen op het laagste niveau in meer dan tien jaar.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20