Elon Musks projecten in Frankrijk hebben het moeilijk: Starlink weggejaagd uit twee locaties

Met zijn satellietnetwerk wil Starlink overal op aarde een hogesnelheidsinternetverbinding aanbieden. Om dit te verwezenlijken, heeft SpaceX echter ook grondstations nodig. Het bedrijf van Elon Musk had groen licht gekregen om er drie in Frankrijk te bouwen: twee projecten zijn intussen geschrapt.

Een jaar geleden hebben de Franse regelgevende instantie voor elektronische communicatie, post en persdistributie (Arcerp) en het Franse nationale frequentieagentschap (ANFR) SpaceX toestemming gegeven om zijn grondantennes te plaatsen op drie Franse locaties: Gravelines (Nord), Saint-Senier-de-Beuvron (Manche) en Villenave-d’Ornon (Gironde).

Maar hierbij werd niet gerekend op het verzet van de lokale bevolking. In een paar dagen tijd heeft SpaceX twee van zijn drie projecten in elkaar zien storten.

Afgelopen vrijdag meldde La Voix du Nord dat de noordelijke basis nooit het daglicht zou zien. Het bedrijf van Elon Musk stuitte gewoonweg op te veel weerstand, wat uitmondde in de weigering van een bouwvergunning door de burgemeester van Gravelines. De zeer krachtige, dichtbijgelegen OVH-servers waren erg aantrekkelijk voor SpaceX.

De volgende dag bleek dat ook Saint-Senier-de-Beuvron Starlink had “verslagen”. De burgemeester en de inwoners van dit dorp van 368 inwoners waren sterk gekant tegen het project en slaagden erin SpaceX af te schrikken. Ook daar gaf het bedrijf van ’s werelds rijkste man er de voorkeur aan een juridische strijd te vermijden, meldt Ouest France.

In het Normandische dorp is een technische faciliteit gevestigd die dienstdoet als relais voor een “backbone”, een glasvezelnetwerk dat nationaal en internationaal het internetverkeer overdraagt. Dit was het dat SpaceX aantrok, merkt BFM TV op.

En de laatste optie?

Als Gravelines en Saint-Senier-De-Beuvron er alles aan hebben gedaan om SpaceX af te weren, dan is dat omdat zijn grondstations vergezeld gaan van een betonnen omheining met negen koepels erin van bijna 3 meter hoog. Vocale tegenstanders werden gedreven door twee angsten: een verwoest landschap en onaangename elektromagnetische emissies.

Nu kan SpaceX alleen nog rekenen op Villenave-d’Ornon, een stad in de buitenwijken van Bordeaux met iets meer dan 37.000 inwoners. Dit project zou wel moeten doorgaan.

Volgens Sud-Ouest heeft de komst van het station de plaatselijke bevolking niet echt tot protest aangezet. Ze zijn dan ook al gewend aan de aanwezigheid van Starlink in hun straten sinds begin 2021. Acht “witte bollen” zijn verschenen op een gebouw dat reeds werd gebruikt als technisch relais voor telecommunicatie: SpaceX heeft er een van zijn satellietrelais van gemaakt.

(lb/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.