Elon Musks fortuin smelt weg: hij is niet langer de op één na rijkste man ter wereld

Elon Musk heeft de afgelopen weken een aantal grote financiële verliezen geleden. Een tijdje geleden was hij nog de rijkste man ter wereld, maar nu zakt hij weg naar de derde plaats.

Het aandeel van Tesla verloor maandag 2,19 procent. Het bedrijf van Musk ging vorige week al onderuit, na een wereldwijde daling van technologieaandelen en verdere signalen van problemen bij zijn Chinese activiteiten. Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders heeft Tesla ook veel pijn gedaan.

Vorige week veroorzaakte Musk ook al ophef over Bitcoin. Hij kondigde eerst aan dat Tesla de aankoop van voertuigen met de cryptomunten had opgeschort om vervolgens te suggereren dat zijn bedrijf mogelijk ook zijn holdings in bitcoins zou verkopen. Iets wat de topman uiteindelijk niet heeft gedaan. Om zijn twijfels over de beroemdste cryptocurrency te rechtvaardigen, haalde de ondernemer klimaatvereisten aan en vertrouwde hij toe dat hij ‘bezorgd was over de snelle toename van het gebruik van fossiele brandstoffen voor mijnbouw en transacties.’

Als gevolg daarvan heeft Bitcoin in een paar dagen tijd bijna 15 procent van zijn waarde verloren, en is de cryptomunt nu 45.300 dollar waard.

Musk heeft ook de prijs van Dogecoin beïnvloed. Zo was hij met zijn optreden in het Amerikaanse programma Saturday Night Live verantwoordelijk voor een daling van de grapmunt. Later heeft hij de koers naar omhoog getweet door te laten doorschemeren dat Tesla binnenkort betalingen met Dogecoin zal aanvaarden.

Ingehaald door Arnault

Volgens de Bloomberg Billionaires Index heeft Musk 24 procent van zijn fortuin verloren sinds de piek in januari. De CEO van Tesla en SpaceX heeft het grootste verlies geleden van alle Amerikaanse miljardairs. Zijn fortuin wordt nu geschat op 160,6 miljard dollar.

Musk staat nu derde, achter Bernard Arnault. De LVMH-baas heeft zijn fortuin zien stijgen dankzij de sterke groei van de verkoop van luxegoederen in China en andere delen van Azië. Arnault is momenteel 161,2 miljard dollar waard.

Begin januari werd Musk de rijkste man ter wereld door Jeff Bezos te onttronen met een nettowaarde van bijna 188,5 miljard dollar. Het fortuin van Musk was in 2020 stevig toegenomen dankzij een koersstijging van het aandeel Tesla met 750 procent.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20