Elon Musks antwoord op JP Morgans rechtszaak tegen Tesla? Een bedreiging met een recensie van 1 ster op Yelp

Een lopend juridisch geschil tussen de grote Amerikaanse bank JP Morgan en elektrische wagenfabrikant Tesla, heeft bij Elon Musk een gedenkwaardige reactie ontlokt. Dat blijkt uit een bericht van zakenkrant The Wall Street Journal.

“Als JPM hun rechtszaak niet intrekt, zal ik ze een beoordeling van één ster geven op Yelp. Dit is mijn laatste waarschuwing!”, vertelde Tesla-chef Elon Musk aan The Wall Street Journal. Op Twitter zei Musk ook over de zaak: “serieuze aantijgingen verdienen serieuze reacties”, en “Ik zal hun (JP Morgan’s) manager spreken!”

(Nvdr:“I want to speak to the manager” is een internetzin die verwijst naar de “Karen-grap”. Karen is de naam die wordt gegeven aan de mensen die de zin als dreigement gebruiken om te krijgen wat ze willen. Met andere woorden, de reactie van Musk was allesbehalve serieus. Lees hier meer over de verwijzing.)

Warrants

Het geschil draait om Tesla-warrants. Deze financiële instrumenten ontving JP Morgan in 2014 om Tesla te helpen bij het opzetten van een handel.

  • Een warrant geeft de verkrijger het recht om binnen een bepaalde periode aandelen aan te kopen, dan wel te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs (de uitoefenprijs).
  • De warrants, die ongelooflijk winstgevend waren gezien Tesla’s recente stijging naar een waardering van 1 biljoen dollar, gaven JP Morgan het recht om Tesla-aandelen te kopen tegen zo’n uitoefenprijs.

Wijzigen uitoefenprijs

Volgens het contract met betrekking tot de warrants had JP Morgan het recht om de uitoefenprijs te wijzigen als Tesla aankondigde dat het een verkoop aan het onderzoeken was, aangezien dat de waarde van de warrants zou beïnvloeden. JP Morgan verlaagde vervolgens de uitoefenprijs van zijn warrants in 2018 nadat Musk tweette dat de “financiering verzekerd” was tegen 420 dollar per aandeel, volgens de rechtszaak.

Zodra de door Musk aangekondigde deal niet doorging, verhoogde JP Morgan de uitoefenprijs. Maar de bank bracht het getal niet helemaal terug naar de oorspronkelijke overeengekomen som. Toen de warrants in juni van dit jaar afliepen, betaalde Tesla JP Morgan op basis van de oorspronkelijke uitoefenprijs in plaats van de aangepaste, die door de bank was gemaakt.

Tesla zou JP Morgan nog eens 162 miljoen dollar verschuldigd zijn als het de bank op basis van de aangepaste uitoefenprijs zou betalen.

Langdurig conflict

De prijswijzigingen waren “onredelijk snel” geëffectueerd, en “opportunistisch”, aldus Tesla in de rechtszaak. De elektrische wagenfabrikant voegde daaraan toe dat het de enige bank was die een dergelijke wijziging doorvoerde. JP Morgan antwoordde dat andere banken mogelijk hebben geweigerd om de uitoefenprijs van hun warrants aan te passen “om zakelijke redenen die niets te maken hebben met de contractuele voorwaarden”.

JP Morgan en Tesla lijken een langdurig conflict in stand te houden. Hoewel de bank het bedrijf, dat elektrische voertuigen (EV) produceert, in 2010 hielp om naar de beurs te gaan, werd ze minder betaald dan andere grote investeringshuizen als Goldman Sachs en Morgan Stanley. Tesla heeft JP Morgan de afgelopen tien jaar ongeveer 15 miljoen dollar betaald voor advies en werk op de kapitaalmarkten; een veel lager bedrag dan de 90 miljoen dollar waarmee het de rekening van Goldman Sachs spijsde.

De consumentenbank van JP Morgan aarzelde initieel zelfs wat als het ging over het financieren van de EVs van Tesla. Zorgen over de langetermijnwaarde van accu’s voor elektrische voertuigen speelden in de schroom mee, aldus nog The Wall Street Journal. Hoe Tesla en JP Morgan hun voortdurende geschil kunnen beslechten, valt nog te bezien. Tweets van Musk zullen enig inzicht kunnen verschaffen.

Intussen overspoelen Tesla-fans JPMorgan’s Yelp-pagina met 1-sterrecensies

(bzg)

Meer