Tesla-aandeelhouders gewaarschuwd: “Elon Musk kan vertrekken als hij zijn bonus van 56 miljard dollar niet krijgt”

De vraag of Elon Musk zijn superbonus van 56 miljard dollar al dan niet krijgt, wordt op 13 juni beslecht. Voorzitster Robyn Denholm voert nu de druk op de aandeelhouders op middels een brief.

Wat vooraf ging: Elon Musk kreeg als CEO van Tesla in 2018 een langetermijnbonus in de vorm van aandelenopties toegekend, als hij bepaalde financiële doelstellingen haalde. Dit lukte telkens, en Musk zou daardoor een bonus van 56 miljard dollar krijgen. Een belegger was het daarmee oneens, en stapte naar de rechter. Hij kreeg gelijk: Musks bonus werd geschrapt.

In het nieuws: De voorzitster van Tesla, Robyn Denholm, probeert al een tijdje om Musks beloningspakket toch goedgekeurd te krijgen. In een brief haalt ze nu het ultieme argument boven: Musk zou wel eens kunnen opstappen als hij zijn geld niet krijgt.

  • “Elon is geen typische directeur en Tesla is geen typisch bedrijf”, staat er te lezen. “Dus de typische manier waarop bedrijven belangrijke managers compenseren, zal niet leiden tot resultaten voor Tesla. Iemand als Elon motiveren vergt iets anders”.
  • En met ‘iets anders’ doelt Denholm op dat astronomisch bedrag. Musk zou wel eens “andere oorden” kunnen gaan opzoeken. “Wat we in 2018 erkenden en vandaag de dag nog steeds erkennen, is dat Elon één ding zeker niet heeft: onbeperkte tijd.”
  • Het tijdsgebrek en vooral de aandachtspanne van Elon Musk is berucht. Tesla-medewerkers klagen steen en been over te weinig aandacht van Musk voor het autobedrijf. De CEO verdeelt zijn tijd, en is tegelijk bezig met onder andere social media-platform X, artificiële intelligentie-ontwikkelaar xAI en ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Superbonus voor Musk lijkt eigenlijk geen probleem

Om te volgen: Musk lijkt zijn zin te zullen krijgen.

  • Uiterlijk 13 juni moeten alle aandeelhouders gestemd hebben over het pakket voor Musk. Volgens Denholm “gaat dit duidelijk niet om het geld”. En aandeelhouders lijken haar te volgen. Volgens persagentschap Reuters zou al 25 procent van de aandeelhouders gestemd hebben, waarvan er 80 procent voor het behoud van Musks superbonus stemde.
  • De brief van Denholm voert de druk nog wat meer op: “Elon kwam zijn belofte na en produceerde enorme waarde voor onze aandeelhouders. Het nakomen van onze afspraak aan Elon laat zien dat we zijn visie voor Tesla steunen en zijn buitengewone prestaties erkennen”.
  • En zo blijft Elon Musk een polariserend figuur. Is hij een genie die het verdient om een grote bonus te krijgen, of een wereldvreemde man die stampij maakt als hij zijn zin niet krijgt? De aandeelhouders lijken het eerste te denken.
Meer