Elon Musk krijgt van Tesla een miljoenenbonus toegewezen

Elon Musk kan bij zijn autobouwer Tesla een miljoenenbonus opstrijken. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf aan de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft overgemaakt. Gemeld werd dat Musk het recht krijgt tegen een aanzienlijke korting een pakket 1,69 miljoen aandelen van Tesla te kopen.

Het aandeel van Tesla heeft op de beurs momenteel een waarde van 805,81 dollar. Musk kan die waardepapieren echter tegen een prijs van 350,02 dollar per stuk kopen. Met dat verschil zou het pakket aan Musk een meerwaarde van 770 miljoen dollar opleveren. Musk had recht op het pakket omdat Tesla een aantal vooropgestelde doelstellingen heeft gehaald.

Tesla had het compensatiepakket twee jaar geleden gestemd. Musk ontvangt bij de autobouwer geen salaris. Tesla gaf Musk echter de kans om 20,3 miljoen aandelen – verdeeld over twaalf tranches van 1,69 miljoen exemplaren – tegen een vastgelegde prijs te kopen. Voorwaarde was wel dat het bedrijf een aantal doelstelling zou halen.

Beurswaarde

De autobouwer meldde de Amerikaanse autoriteiten dat aan een aantal van die eisen inmiddels is voldaan. Tesla kon op dat ogenblik immers een jaaromzet van 20 miljard dollar aangeven, terwijl de waarde van de onderneming over een periode van zes maand gemiddeld meer dan 100 miljard dollar bedroeg.

Het volledige compensatiepakket zou Musk in theorie toelaten bij de autobouwer een totale bonus van 56 miljard dollar op te strijken. Dan mochten echter geen nieuwe aandelen meer worden uitgegeven. Inmiddels zijn echter voor 2,7 miljard dollar nieuwe aandelen en converteerbare obligaties op de markt gebracht.

Om voor een volgende bonus in aanmerking te komen, moeten een aantal nieuwe mijlpalen worden gehaald. De waarde van de onderneming moet nog eens met 50 miljard dollar toenemen, terwijl de jaaromzet met 35 miljard dollar moet worden opgedreven of een winst van 3 miljard dollar kan worden gemeld.

Om alle bonussen te activeren, zou Tesla een marktwaarde van 650 miljard dollar moeten bereiken. De raad van bestuur moet elke bereikte mijlpaal officieel bevestigen vooraleer Musk zijn rechten kan uitoefenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20