Oplichters die zich voordoen als Elon Musk hebben miljoenen dollars gestolen van Amerikaanse consumenten via cryptozwendel, schrijft de Financial Times.
- De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission meldde eerder deze week een ‘enorme fraudepiek’. Klaarblijkelijk proberen online financiële oplichters te profiteren van de publieke belangstelling voor Bitcoin.
- Consumenten verloren tussen 1 oktober en 31 maart meer dan 80 miljoen dollar aan oplichting met cryptocurrency, volgens gegevens van de FTT.
- Meer dan 2 miljoen dollar hiervan ging naar mensen die zich voordeden als Musk, CEO van Tesla en uitgesproken liefhebber (alhoewel?) van cryptovaluta’s.
- De waarde die verloren gaat aan oplichting met cryptocurrency-investeringen is vertienvoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus de toezichthouder. Meer dan 7.000 oplichtingen werden gemeld in het tijdsbestek van zes maanden, twaalf keer meer dan het jaar ervoor.
- Beleggers verloren gemiddeld een bedrag van 1.900 dollar aan de zwendel, die meestal pretendeerde tips of ‘geheimen’ te bieden om hen te helpen cryptocurrencies te verhandelen, aldus de FTC.
Wild West
De toezichthouder noemde de ‘Wild West sfeer’ die heerst binnen de cryptowereld als een van de redenen voor de toename van fraude, evenals het ‘element van mysterie’. Deze factoren bleken vruchtbare grond voor fraudeurs die zich richten op jonge consumenten die snel rendement willen maken.
‘Beloften van enorme, gegarandeerde rendementen zijn gewoon leugens,’ zei de toezichthouder. De bewaker voegde eraan toe dat fraudeurs geraffineerde websites hadden gebouwd die het lieten lijken alsof de fictieve cryptocurrency-investering van een consument in waarde groeide.
Het FTC-rapport accompagneerde een scherpe daling van de waarde van Bitcoin de voorbije dagen. Die kwam er dan weer door een aantal negatieve tweets van Tesla-CEO Elon Musk.
Veel voorkomend
Een veel voorkomend type zwendel bestond uit de belofte dat een beroemdheid die geassocieerd werd met cryptovaluta’s de aankoop van een persoon zou vermenigvuldigen.
Jonge consumenten die aan het begin van de pandemie voor het eerst in recordaantallen financiële assets gingen traden, waren bijzonder kwetsbaar, ontdekte de FTC.
Consumenten onder de 30 jaar verloren meer geld aan beleggingsfraude dan aan enig ander soort fraude.
Schoollerares Julie Bushnell vertelde tegenover het Britse dagblad The Independent dat ze het slachtoffer was van de ‘weggeeffraude’. Bushnell navigeerde naar een website met wat een artikel van BBC News leek te zijn. In het artikel werd beweerd dat Tesla van plan was om de helft van zijn belang van 1,5 miljard dollar weg te geven in Bitcoin. Bushnell stuurde 12.720 dollar in Bitcoin, voordat ze zich realiseerde dat ze haar crypto rechtstreeks naar de portemonnee van een oplichter had overgemaakt.
Dit is overigens niet de eerste keer dat de naam van Musk wordt misbruikt door oplichters.
In 2020 hadden crypto-fraudeurs het gemunt op Twitter en namen ze geverifieerde accounts (de zgn. ‘blue check marks’) over op de sociale netwerksite, waaronder die van Musk. De oplichters verdienden toen minstens 121.000 dollar aan Bitcoin met hun hackactie.
Crypto-zwendelaars doen zich niet alleen voor als Musk om nietsvermoedende slachtoffers te bedriegen. Ze doen zich ook vaak voor als een overheidsinstantie of een bekend bedrijf.
Zo zouden er velen al geld hebben verloren aan oplichters die zich voordeden als het cryptohandelsplatform Coinbase.
In onderstaande video wordt besproken waarop u moet letten om te vermijden het slachtoffer van een ‘crypto-scam’ te worden:
(mah)