10 meest voorkomende beginnersfouten bij het traden van cryptomunten

De cryptomarkt heeft een extreem lage instapdrempel. Dat betekent dat iedereen met een computer, een internetverbinding en een beetje startkapitaal in principe een trader kan worden. Helaas gaan veel beginners snel failliet. Dit zijn de 10 meest gemaakte fouten van beginnende cryptotraders die u koste wat kost moet vermijden.

Cryptosite Cointelegraph lijstte al een tijd geleden deze fouten op, maar eigenlijk worden ze nog steeds gemaakt. Ze zijn, met andere woorden, tijdloos.

Dit zijn de fouten van beginnende crypto-traders:

 1. Ze starten met echt geld
 2. Ze traden zonder stop loss
 3. Ze handhaven geen balans
 4. Ze voegen geld toe aan een verliezende trade
 5. Ze houden geen trade-dagboek bij
 6. Ze riskeren meer dan ze zich kunnen veroorloven te verliezen
 7. Ze hebben geen aanzienlijk kapitaal
 8. Ze gebruiken hefboomeffecten
 9. Ze informeren zich niet voldoende of verkeerd
 10. Ze volgen de kudde

Hieronder wat meer uitleg.

1. Starten met echt geld

Er is geen reden voor een beginnende trader om direct echt geld te gebruiken. Er zijn immers veel platforms waarmee je aan paper trading kunt doen (waaronder Tradingview). 

Paper trading is in feite fictief beleggen; beleggen met nepgeld.

Volgens professionele beleggers is dit de perfecte opstap naar het echte werk. Iedereen die begint met traden moet een systeem aanleren dat gebaseerd is op een eenvoudige set richtlijnen bij entriesexits en, algemeen, voor risicobeheer.

2. Traden zonder stop loss

Beginnende traders hebben de neiging om emotioneel te traden, wat zich uit in het weigeren om verliezen snel te accepteren. 

De meest essentiële vaardigheid die een trader moet bezitten is echter het vermogen om een verlies te accepteren en door te gaan naar de volgende trade. Dit niet doen is de belangrijkste reden waarom traders geld verliezen. 

Stel een stop loss in, en verplaats deze niet wanneer de trade tegen u in gaat, aangezien dit gedrag waarschijnlijk uw account zal opblazen.

Wat is echter een stop loss? Dit is een verkooporder dat pas wordt uitgevoerd als de beurs de vooraf opgegeven koers (trigger) heeft overschreden. Dit gebeurt allemaal automatisch nadat de stop loss eenmaal is ingesteld. Met een stop loss kan je dus je verlies minimaliseren en stap je uit een aandeel als de markt zakt.

Laten we een voorbeeld geven ter illustratie:

U heeft in het verleden een aandeel van een cryptovaluta gekocht voor 300 euro. De huidige koers bedraagt 350 euro.

Nu wil u uw winst veiligstellen. Als de koers daalt onder 320 euro, dan wil u uw aandelen verkopen. U zet de triggerlimiet daarom op 320 euro.

Stel: De koers daalt naar 318,95 euro. 
De trigger wordt geactiveerd en uw order wordt uitgevoerd voor 318,95 euro.

De meeste handelsplatforms voor crypto (Coinbase, Kraken, Binance) hebben een stop loss functie.

3. Geen balans handhaven

Succesvolle traders houden een evenwichtige portefeuille aan. 

Een geroutineerd trader verschafte Cointelegraph een concreet voorbeeld van zo’n gebalanceerde portefeuille. Zo zei hij slechts 10 procent van zijn netto vermogen in crypto te houden. Zijn cryptoportefeuille bestond voor 70 procent uit lange termijn holdings, plus 15 procent cash en 15 procent crypto om mee te traden. ‘Ik handel slechts met 15 procent van mijn portefeuille en die portefeuille als geheel is slechts 10 procent van mijn nettowaarde’, aldus deze trader. 

Belangrijk: Herbalanceren is het proces om uw portefeuille terug te brengen naar de beoogde asset allocatie, zoals die in uw beleggingsplan is vastgelegd. 

Stel: u start met een verdeling van 70 procent obligaties en 30 procent aandelen. Als obligaties in een jaar beter presteren, dan kan de portefeuille er aan het eind van het jaar door de waardestijging van de obligaties als volgt uitzien: 72 procent obligaties, 28 procent aandelen.

Het is gebruikelijk om dan een correctie aan te brengen en een deel van de obligatieportefeuille te verkopen en te beleggen in aandelen, zodat de asset allocatie weer 70/30 wordt.

Hoe gaat dit in z’n werk bij crypto-trading? U koopt meerdere cryptomunten in een vaste verhouding. Op het moment van een forse koersstijging van één van de munten, verkoopt u een stukje en belegt u in de andere. Zo herstelt u de verhouding. Hierdoor neemt u automatisch winst. Bij het herbalanceren vergroot u uw rendement terwijl u niets hoeft te doen.

4. Geld toevoegen aan een verliezende trade

Beleggen en traden zijn twee fundamenteel verschillende activiteiten. Bij beleggen stapt u in een product waarin u gelooft dat het op een langere termijn een sterk rendement kan opleveren.

Bij traden gelooft u in het momentum van het product.

Traders hebben dus risico’s vastgelegd voor hun trades. Wanneer een stop loss wordt bereikt, is de transactie ongeldig en moeten ze verder gaan naar een ander asset. Punt.

5. Geen trade-dagboek bijhouden

Succesvolle traders hebben een plan. Onderdeel van traden met een plan is dat u zichzelf altijd verantwoordelijk houdt voor uw acties. 

De enige manier om dit te doen is door de details van alle transacties bij te houden. Dit is de beste manier om te leren en herhaling van trading fouten te voorkomen. Houd een dagboek bij. Noteer uw denkproces, uw emotionele toestand en de resultaten van uw belegging. Het zal u immens helpen.

6. Meer riskeren dan ze zich kunnen veroorloven te verliezen

Mensen beleggen in crypto omdat ze aangetrokken zijn door het idee om geld te verdienen dat hun leven kan veranderen. Velen menen dat ze enkel op het juiste moment op de juiste plaats hoeven te zijn. Daarom gaan ze vaak all-in en riskeren ze alles voor wat in feite een lot uit een loterij is.  

7. Geen aanzienlijk kapitaal hebben

Er is geld nodig om geld te verdienen, wil het gezegde. Veel beginnende traders worden verblind door de belofte dat ze schatkisten vol geld kunnen verdienen zonder dat ze uit hun luie zetel hoeven te komen. Dit is een valse realiteit – tenzij ze al een aanzienlijk kapitaal hebben om mee te traden. 

Een trader die een professional wil worden moet zijn hele leven van de trade kunnen leven – dat betekent dat de winst de kosten van levensonderhoud moet dekken, zonder dat dit ten koste gaat van het handelskapitaal. In de meeste delen van de wereld vereist dit ten minste 50.000 tot 100.000 dollar om mee te traden, en een gestage winst van 10 procent per maand. 

In werkelijkheid is dit zeer moeilijk te bereiken. Het gevolg is dat veel beginnende traders onder grote stress staan wanneer hun verwachte handelsrendementen niet overeenkomen met de werkelijke resultaten die ze voorleggen. 

8. Gebruik van hefboomeffecten

Wanneer de rentabiliteit van een bedrijf hoger ligt dan de prijs voor de financiering van het geleend kapitaal, spreekt men over een hefboomeffect. Door het lenen van geld (vreemd vermogen) kan een bedrijf dan meer investeren en de winsten vergroten

Voor crypto traders geldt echter: Doe dit niet! 

Volgens een bekend beleggingscliché is hefboomwerking een tweesnijdend zwaard, omdat dit het rendement van winstgevende transacties kan verhogen en het verlies van verliesgevende transacties kan verergeren. 

Hefboomeffecten moeten alleen worden gebruikt door gevorderde traders die al jaren consistent winstgevend zijn. Er is geen betere manier om snel geld te verliezen dan het gebruik van hefboomeffecten.

9. Zich onvoldoende of verkeerd informeren

De nieuwe trader slaagt er vaak niet in diepgaand onderzoek te doen naar de assets, de vorige prestaties, de ‘pump and dump’ (een regeling die de koers van een aandeel tracht op te drijven door aanbevelingen die gebaseerd zijn op valse, misleidende of sterk overdreven beweringen, red.) en de redenen daarvoor. Dit kan leiden tot verliezen op uw fondsen in het geval dat u hebt geïnvesteerd in niet-renderende assets of zwendel.

Daarom geldt: informeer u zo diepgaand mogelijk. Kennis is macht!

Ook zijn beginnende traders vaak ‘vreselijk in technische analyse’, weet Cointelegraph. Ze identificeren patronen die er niet zijn op een grafiek, of die onjuist zijn op basis van de context en de plaatsing op de grafiek. 

Beginnende traders zouden een zeer eenvoudig systeem moeten ontwikkelen voor trading en vermijden beslissingen te nemen op basis van patronen of indicatoren die ze niet volledig begrijpen. Begin met eenvoudige steun- en weerstandsniveaus, of indicatoren die heel duidelijk zijn, zoals exponentieel voortschrijdende gemiddelden.

10. De kudde volgen

Een andere veelgemaakte fout door nieuwe traders is dat ze blindelings de kudde volgen. Hierdoor kunnen ze ofwel teveel betalen, of investeren in een one hit wonder munt. 

Ervaren traders zijn gewend om uit de handel te stappen als het te druk wordt. Nieuwe traders kunnen echter in een trade blijven zitten lang nadat het ‘slimme geld’ eruit is gestapt. Beginnende traders kunnen ook het vertrouwen missen om tegendraads te zijn wanneer dat nodig is.

Zoals eerder besproken, volgen de meeste cryptocurrency traders blindelings oproepen van vreemden, bijvoorbeeld Twitter, op. Er is geen zekerder pad naar financiële ondergang dan het uitgeven van uw zuurverdiende centen aan assets die worden aangeprezen door anoniempjes, die u waarschijnlijk manipuleren voor hun eigen winst.

Conclusie:

 • Als u voldoende kapitaal heeft en de basisstappen neemt die nodig zijn om te leren traden en risico’s te beheersen, kunt u slagen en winstgevend worden.
 • Investeer alleen wat u kunt verliezen.
 • De sleutel is om een plan te hebben, en wat er ook gebeurt, blijf bij dat plan. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20