Wat bepaalt de prijs van een Bitcoin?

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising.

De prijs van de Bitcoin doet het de afgelopen maanden ontzettend goed, wat ook zeker het geval is bij de Cardano koers. Toch kan deze zogeheten altcoin nog lang niet tippen aan de grote baas van de cryptovaluta’s. De BTC koers is immers nog altijd vele malen hoger dan de koersen van andere cryptocurrencies. Op het moment is één Bitcoin zelfs bijna 50 duizend euro waard, dat heeft Satosh Nakamoto toch goed gedaan. Satoshi Nakamoto is de ontwikkelaar van deze digitale munt, wat hij in 2009 deed. Dat is trouwens geen echt persoon, want de maker is nog altijd onbekend. De Bitcoin transacties worden geregistreerd in een blockchain, dat wordt gebruik om eigendom te bewijzen. Ook een Bitcoin CFD maakt hier gebruik van. Over de waarde van een BTC heerst nog altijd veel onduidelijkheid, maar na het lezen van dit artikel zal dat niet meer het geval zijn.

Waardoor wordt de prijs van Bitcoin beïnvloed?

In tegenstelling tot beleggen in traditionele valuta, wordt Bitcoin niet uitgegeven door een centrale bank of ondersteund door een overheid. Daardoor zijn het monetaire beleid, de inflatiepercentages en de metingen van de economische groei die doorgaans van invloed zijn op de waarde van valuta niet van toepassing op Bitcoin. De prijzen van deze virtuele valuta worden daarentegen juist  beïnvloed door diverse factoren. Zo speelt het aanbod een rol hierin, net zoals de vraag van de markt. De beloningen die worden toegekend aan Bitcoin miners voor het verifiëren van transacties naar de blockchain en de kosten voor het produceren van een BTC via het mining proces hebben tevens een effect op de waarde, net zoals de beurzen waarop het handelt, het aantal concurrerende cryptovaluta’s, het interne bestuur en regelgeving met betrekking tot verkoop.

Hoe kan Bitcoin dan in waarde stijgen?

Naarmate Bitcoin zijn maximale limiet nadert, zal de vraag naar deze digitale munt juist alleen maar toenemen. De toegenomen vraag zal de prijs per BTC dan ook omhoog stuwen, wat het beperkte aanbod ook doet. Daarnaast stijgt deze virtuele valuta ook doordat steeds meer instellingen investeren in Bitcoin, terwijl ook alsmaar meer bedrijven het gaan accepteren als een vorm van betaling. Dat zorgt ervoor dat het nut van BTC toeneemt. Op den duur zal het dan ook naar alle waarschijnlijkheid een geprefereerd ruilmiddel worden onder de consumenten. Dat heeft ook te maken met de veiligheid van Bitcoin, het is namelijk een relatief veilige betaalwijze. Dat komt vooral door cryptografie en robuuste protocollen. Deze cryptocurrency is bovendien beschikbaar via diverse beurzen, terwijl je ook niet beslist een volledige Bitcoin hoeft te kopen om daar eigenaar van te zijn. Er zijn namelijk ook fractionele aandelen beschikbaar, wat ervoor zorgt dat de aantrekkelijkheid en waarde daarvan toenemen.

Wat zorgt ervoor dat de prijzen van Bitcoin stijgen en dalen?

De prijs van Bitcoin fluctueert om verschillende redenen, waaronder berichtgeving in de media, speculatie en beschikbaarheid. Met negatieve pers raken sommige eigenaren van de digitale munt in paniek en verkopen hun coins, waardoor de prijs omlaag gaat. Het omgekeerde is natuurlijk met positieve pers juist het geval. Ook als het volume van Bitcoin dat op de markt wordt verkocht toeneemt, daalt de prijs. Naarmate meer instellingen Bitcoin gebruiken als investering en ruilmiddel, stijgt de prijs juist weer. Ook hebben veel mensen het vertrouwen in hun fiatvaluta aangetast en zoeken ze alternatieve bronnen om hun geld op te kunnen slaan, wat ze in BTC zeker zullen vinden. Omdat Bitcoin gedecentraliseerd en ongereguleerd is, is het namelijk een gunstig alternatief. Ook daardoor kan de prijs van deze virtuele munt stijgen. Het kan dus allerlei verschillende redenen hebben.