Elektriciteitsfactuur wordt duurder door hogere tarieven Elia

De federale energieregulator (CREG) heeft het aangepaste tariefvoorstel goedgekeurd dat door de Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, werd ingediend. Hoewel de transmissienettarieven volgend jaar relatief stabiel zullen blijven, zullen ze daarna stijgen.

De CREG is een federale overheidsinstantie die de energiemarkt reguleert. Die moet daarbij rekening houden met zowel de impact op de portemonnee van de consument als met het beheer van investeringen in het netwerk, met als doel de verbetering van het hoogspanningsnet.

Een stijging met 77 procent in drie jaar

  • Wat het eerste aspect betreft, wijst de CREG erop dat het goedgekeurde budget 10 procent lager ligt dan het tariefvoorstel dat Elia afgelopen mei heeft ingediend.
  • Maar dat weerhoudt de prijzen er niet van om te stijgen. De tarieven voor elektriciteitstransmissie zullen in de periode 2024-2027 met gemiddeld 77 procent stijgen.
  • De regulator voorspelt dat het prijsverschil niet erg groot zal zijn tussen 2023 en 2024. Maar vanaf 2025 zullen de prijzen sterker stijgen. Het aandeel van transport in de totale elektriciteitsrekening zal vanaf dat jaar zelfs bijna verdubbelen (zie grafiek).

Transmissienettarieven gekoppeld aan investeringen

  • Volgens de CREG zullen de tarieven die Elia zal aanrekenen voornamelijk naar boven worden bijgesteld als gevolg van de noodzaak om in het net te investeren. De druk op het stroomnet wordt immers steeds groter door de groene transitie. Meer mensen kopen elektrische wagens en warmtepompen.
  • “Dit investeringsplan bedraagt 6,4 miljard euro voor de periode 2024-2027. Dit ligt aanzienlijk hoger dan de 1,5 miljard euro voor de vorige periode 2020-2023”, aldus dus overheidsinstantie.
  • Voor klanten zal dit echter een aanzienlijke prijsstijging betekenen. Voor een residentiële klant die in 2023 3,5 MWh/jaar verbruikt, zal de prijs van de transmissie 3 procent van het jaartotaal bedragen, of ongeveer 40 euro, exclusief btw. Vanaf 2025 zal dit bedrag waarschijnlijk verdubbelen.

(ns/cv)

Meer