Elektriciteitsbedrijf erkent onvrijwillige doodslag bij branden Californië

Het Amerikaanse energieconcern Pacific Gas & Electric (PG&E) pleit schuldig aan onvrijwillige doodslag in de tragedie van Paradise, de gemeente die twee jaar geleden het slachtoffer werd van een de meest destructieve branden uit de geschiedenis van de staat Californië.

Dat blijkt uit een schikking die PG&E Corp heeft getroffen met de staat Californië en de openbare aanklager van Butte County.

Strafrechtelijk

In totaal bekent het concern schuld aan 39 feiten van onvrijwillige doodslag. De schikking bepaalt tevens dat PG&E de maximumboete van 3,5 miljoen dollar betaalt. Daarnaast zijn er ook nog 500.000 dollar aan gerechtskosten die het bedrijf moet vergoeden.

Door de schikking worden echter alle strafrechtelijke aantijgingen tegen PG&E stopgezet. De schikking moet nog wel goedgekeurd worden door de federale rechtbank die de faillissementsprocedures van PG&E opvolgt.

PG&E vroeg in januari vorig jaar bescherming aan tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf werd immers geconfronteerd met meer dan 30 miljard dollar aan mogelijke schadeclaims voor Camp Fire, branden die door uitrusting van PG&E zouden zijn veroorzaakt. Daarbij stelde het bedrijf uiteindelijk voor een schadevergoeding van 13,6 miljard dollar te betalen.

Elektriciteitslijnen

De branden zijn genoemd naar Camp Creek Road, de locatie waar de branden oorspronkelijk opflakkerden. De branden begonnen in november 2018 en zouden de stad Paradise, een gemeenschap met ongeveer 26.000 inwoners, grotendeels vernielen. Het vuur zou door defecte elektriciteitslijnen van PG&E zijn veroorzaakt.

De brandweer kreeg de vuurhaarden in Paradise pas na negentien dagen onder controle. Bij de brand zouden uiteindelijk 86 mensen om het leven komen. Daarnaast werden raakten ook twaalf andere burgers en vijf brandweermannen gewond.

In totaal werd een gebied van meer dan 62.000 hectaren door het vuur getroffen. Daarbij worden ook meer dan 18.800 woningen en andere structuren vernield. De stad Concow werd daarbij eveneens zwaar getroffen.

Het vuur werd nog aangewakkerd door de aanhoudende droogte die de regio trof. De regio was sinds het einde van de voorbije eeuw al door dertien grote branden geteisterd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20