El Salvador wil nog steeds Bitcoin-obligaties uitgeven, zelfs nu de helft van zijn BTC-investering is verdampt

Hoewel het Midden-Amerikaanse land El Salvador zware verliezen heeft geleden op zijn investering in Bitcoin (BTC), ’s werelds meest waardevolle digitale munt, gelooft zijn leiderschap nog steeds heilig in crypto. Getuige daarvan is het Salvadoraanse plan om obligaties uit te geven die door Bitcoin worden gedekt. Dat was al begin dit jaar aangekondigd, maar werd door de cryptocrash uitgesteld naar het najaar… Afstel? Volgens de Salvadoraanse minister van Financiën, Alejandro Zelaya, niet.

El Salvador is het eerste land ter wereld dat opereert onder een Bitcoin-standaard. Zijn cryptogekke president, Nayib Bukele, liet eerder weten obligaties gedekt door op z’n minst 1 miljard dollar aan BTC te willen uitgeven. Maar dat project werd eind maart on hold gezet; officieel vanwege de “ongunstige marktomstandigheden”. Dat gold als een enigszins vreemde verklaring, want eerder in maart gewaagde het land nog van 1,5 miljard dollar aan toezeggingen, berichtte de cryptonieuwssite BTC Direct.

Groeipijnen

Voor wie echter uitkijkt naar de komst van deze ‘vulkaanobligaties’; niet getreurd. De Salvadoraanse minister van Financiën verklaarde in een interview met de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg dat het project nog steeds in de pijplijn zit. Maar hij had ook wat realistische teksten over de groeipijnen die de economische transitie met zich meebrengt.

“We zullen niet van de ene dag op de andere resultaten hebben. We kunnen niet arm naar bed gaan en miljonair wakker worden”, betoogde Zelaya. “Nieuwe technologieën hebben laten zien hoe mensen in voorgaande jaren bang waren voor dingen als websites en digitaal zakendoen, maar het is door de tijd heen gebleken dat de realiteit zich opdringt.”

Het resultaat van de gok op Bitcoin is een betere toegang tot financiële diensten voor de plaatselijke bevolking, en een toename van het toerisme en de investeringen in het land, meent Zelaya. Maar er weerklinkt ook nogal wat kritiek op die drastische beleidskeuze, zowel nationaal als internationaal. “Voor sommigen is het iets nieuws en iets wat ze niet helemaal begrijpen, maar het is een fenomeen dat bestaat en terrein wint en de komende jaren zal blijven bestaan”, klonk het nog.

Bullish

Zelaya’s baas, president Bukele, blijft bullish over digitale munten, ook al heeft de Centraal-Amerikaanse natie ruwweg 50 procent verloren op zijn BTC-investering, zo blijkt uit gegevens van Bloomberg. Het land heeft intussen 2.381 Bitcoins in de schatkist.

In januari 2023 moet El Salvador 800 miljoen dollar aan obligaties betalen. In dat licht moet de Bitcoincrash (de cryptovaluta is ongeveer gehalveerd in waarde sinds de recordhoge koers in november vorig jaar) sowieso voor onrust hebben gezorgd. Volgens Bloomberg heeft in Latijns-Amerika dit jaar geen enkel land een dollarschuld met zwaardere negatieve consequenties dan El Salvador.

Zelaya heeft echter weinig bezorgdheid geuit over het cryptobloedbad. “Als ze me vertellen dat het fiscale risico voor El Salvador vanwege Bitcoin echt groot is, is het enige wat ik kan doen glimlachen”, klonk het in juni. “Het fiscale risico is uiterst miniem”, werd hij destijds geciteerd door het persagentschap Reuters.

Ook zakenbank Morgan Stanley is gematigd positief over El Salvadors economische verwachtingen. Zo heeft Simon Weaver, zijn wereldwijd hoofd staatskredietstrategie voor opkomende markten, onlangs aangegeven een koopkans te zien bij de Eurobonds van de Midden-Amerikaanse staat. Dit zou deels komen door de cryptocrash en de grote voorraad BTC in de Salvadoraanse schatkist. “Ondanks de grote schuld kan het land gewoon nog zijn hoofd boven water houden”, schrijft Crypto Insiders. Morgan Stanley schat dat ze er minimaal een jaar nog hun obligatiekosten kunnen ophoesten.

Groene cryptomarkt

Intussen zijn de koersen van cryptomunten, aangevoerd door Bitcoin en Ether, weer fors omhooggegaan de laatste dagen. Dit zou een eerste reactie kunnen zijn op de aankondiging dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de rente met 75 basispunten zal verhogen.

Investeerders tonen nu dat zij geloven dat de Federal Reserve voorlopig klaar is met de renteverhogingen. Zij hopen dat die daarna in 2023 zal worden verlaagd, waardoor de kosten om geld te lenen dus zullen dalen. Dat zou een gunstigere markt moeten creëren voor speculatieve activa, waaronder ook cryptomunten.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.