Einde van de Griekse crisis: eurogroep heeft akkoord over het stopzetten van het steunprogramma

Na acht jaar lijkt de economische crisis in Griekenland te eindigen. De ministers van Financiën van de eurozone hebben een compromis bereikt om het steunprogramma aan Griekenland stop te zetten. Vanaf augustus moet Griekenland weer op eigen benen kunnen staan en dan krijgt het land ook weer toegang tot de markten om hun schuldenlast onder controle te krijgen.

De onderhandelingen in Luxemburg verliepen moeizamer dan verwacht, want het duurde tot in de vroege uurtjes voor de ministers een compromis bereikten. Maar na acht jaar is er dus een historisch akkoord dat het steunprogramma aan Griekenland moet beëindigen. De voorbije jaren was Griekenland een tikkende tijdbom voor de Europese economie. Er werd zelfs een paar keer mee gedreigd om de Grieken uit de eurogroep te zetten. Voorwaarde voor de steun was immers dat de Griekse regering een aantal drastische maatregelen zou doorvoeren die vooral een sociale impact voor de bevolking zouden hebben.

“Er zijn zware offers geleverd”, zegt Mario Centeno, de voorzitter van de eurogroep. Maar de Grieken hebben uiteindelijk gedaan wat van hen gevraagd werd en intussen zou de begroting van het land opnieuw onder controle zijn. Sinds 2010 heeft het land zo’n 273 miljard euro steun gekregen van de eurolanden en van het IMF. Uiteraard zal het Griekse beleid ook na augustus nog nauwlettend gevolgd worden.

Schuldenlast

In elk geval moet de schuldenlast voor Griekenland draaglijk blijven als de economie van het land zich verder wil herstellen. Daarom beslisten de ministers dat de deadlines voor de afbetaling van leningen uit het tweede steunprogramma met tien jaar zullen worden uitgesteld. Zo zal Griekenland het komende decennium dus geen zware afbetalingen meer moeten doen. Daarnaast krijgt het land nog een laatste schijf van 15 miljard euro steun. Die dient als bescherming voor alle voorzienbare risico’s. Het moet beleggers ook geruststellen dat het weer veilig is om in Griekenland te investeren.

In Griekenland zelf zal de crisis nog wel een tijdje blijven bestaan. De economie is dan wel terug aan het groeien, de sociale impact is enorm geweest. De werkloosheidsgraad is een beetje aan het afnemen, maar nog altijd zit 20 procent van de Grieken zonder werk. Bij jongeren is er zelfs nog steeds een werkloosheidsgraad van 43 procent. Pensioenen zijn de voorbije jaren met 70 procent afgenomen. Er is dus nog veel werk in Griekenland, maar voor de eurozone is het duidelijk: “De Griekse crisis is vanavond beëindigd.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20