Einde nachtklok in Antwerpen

Een maand lang moest Antwerpen ’s nachts binnenblijven, maar nu komt er een einde aan de verstrengde coronamaatregelen.

De cijfers zijn beter in Antwerpen, dat bleek al uit de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) kan haar Antwerpen dan ook belonen. Na een maand strenge maatregelen wordt de nachtklok opnieuw afgeschaft.

R-waarde gezakt

Het reproductiecijfer in Antwerpen ligt intussen onder de 1, op 0,83 om precies te zijn. Er zijn 24 procent minder coronagevallen in Antwerpen dan vorige week. Met andere woorden: Antwerpen is niet langer het epicentrum van de coronacrisis in België. De maatregelen die Berx een maand geleden moest afkondigen, worden teruggetrokken vanaf 12 uur vannacht.

Tijdens de hittegolf waren de maatregelen in Antwerpen al versoepeld. Toen mochten Antwerpenaren iets langer buiten blijven om verfrissing op te zoeken.

Dat wil zeggen dat u opnieuw buiten mag, maar niet alle maatregelen zijn daarmee verdwenen. Ook voor Antwerpen geldt namelijk nog de bubbel van vijf en een samenscholingsverbod voor meer dan 10 mensen. U moet ook nog steeds een mondmasker dragen op drukke plaatsen.

Dankbaar

Het waren erg zware maatregelen die Berx moest opleggen, erkende ze zelf. Ze drukte dan ook meerdere keren haar dankbaarheid uit omdat de Antwerpenaren de regels zo goed opgevolgd hebben. ‘Ik dank alle Antwerpenaren. Ik hoop van harte dat we nooit nog zo’n maand moeten beleven.’

Er zijn in Antwerpen sinds de verordening 879 pv’s opgesteld voor het niet bijhebben of niet juist dragen van een mondmasker. Er waren ook 82 pv’s voor het niet naleven van het samenscholingsverbod. 113 mensen kregen een pv aan hun broek voor het breken van de avond- en nachtklok.

229 mensen werden opgeschreven voor overtreding van horecamaatregelen, zoals het niet respecteren van de registratieplicht. Dat gold zowel voor klanten als uitbaters.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20