Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil dat er een debat komt over met politici en experts over het nut van de avondklok in België. Hij vraagt zich af of de maatregelen nog wel efficiënt is in de bestrijding van het coronavirus en geen ‘disproportionele en onnodige vrijheidsbeperking’.
Sinds maandag 19 oktober 2020 is er in België een avondklok van kracht. In Vlaanderen mag niemand sindsdien tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends zijn woning verlaten. In Brussel en Wallonië is dat zelfs tussen 22 uur en 6 uur.
Nu de coronacijfers in ons land blijven dalen en er met de heropenen van de kappers eerste voorzichtige versoepelingen zijn doorgevoerd, komt ook die avondklok steeds meer onder druk te staan. Bovendien zorgt de (strengere) avondklok ook bij onze noorderburen voor heel wat ophef.
‘Efficiënt, noodzakelijk, proportioneel en tijdelijk?’
Volgens Egbert Lachaert (Open Vld) moet die maatregelen ook in België niet zonder nadenken verder verlengd worden. ‘Elke vrijheidsbeperkende maatregel moet efficiënt, noodzakelijk, proportioneel en tijdelijk zijn. Politici en experts moeten de vraag stellen of dat vandaag nog het geval is voor de avondklok’, zegt hij op Twitter.
Debat voeren
Lachaert vindt dat de avondklok wel degelijk zijn nut had toen die ingevoerd is, maar betwijfelt of dat nog steeds het geval is. ‘De vraag is of het nog een efficiënte maatregel is in de bestrijding van het virus en geen disproportionele en onnodige vrijheidsbeperking’, zegt de Open Vld-voorzitter.
Lachaert pleit wel niet voor een onmiddellijke afschaffing van de avondklok, maar wil dat er een debat komt in het parlement.