Non-fungible tokens (NFT), cryptografische kunstwerken, gaande van onder video’s en foto’s, zijn aan een stevige opmars bezig. U kan het zo gek niet bedenken of er wordt wel een NFT van gemaakt. Zo werd onlangs de eerste tweet van de CEO van Twitter voor 2,9 miljoen dollar verkocht als NFT.
De cryptomunten moeten stilaan de spotlight delen met NFT’s. Sinds de start van het nieuwe jaar winnen die cryptografische kunstwerken aan populariteit. Wie een NFT verwerft, krijgt een uniek digitaal eigendom in handen. Dat eigendomscontract wordt geregistreerd op een blockchain, samen met andere belangrijke gegevens.
Tweet aangekocht met ethereum
De afgelopen maanden zijn er al verschillende NFT’s voor riante bedragen verhandeld. Zo ging het digitale kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Beeple onlangs onder de hamer voor maar liefst 69 miljoen dollar. Een NFT kan overigens meer zijn dan een kunstwerkje. Het kan bijvoorbeeld ook de eerste tweet van Jack Dorsey, de CEO van Twitter, zijn. Die is verkocht als een NFT, meldt het persagentschap Reuters. Die had daar maar liefst 2,9 miljoen dollar voor over. De koper heeft het ‘kunstwerkje’ aangekocht met ethereum.
‘Just setting up my twttr’, stond er in de eerst tweet die Dorsey op 21 maart 2006 gepost heeft. Het berichtje werd via een veiling verkocht op het digitale platform Valuables, dat eigendom is van het in de Verenigde Staten (VS) gevestigde bedrijf Cent.
Schenken aan goed doel
Reuters heeft ook bevestigd dat de koper Sina Estavi is. Volgens zijn Twitterprofiel is hij afkomstig uit Maleisië en is hij CEO van Bridge Oracle, een bedrijf gespecialiseerd in blockchain. Estavi heeft in een reactie aan Reuters laten weten dat hij ‘dankbaar’ is voor de aankoop.
Dorsey ontvangt 95 procent van het veilbedrag. Hij heeft begin deze maand aangegeven dat hij het geld gaat omzetten in bitcoin om vervolgens coronapatiënten in Afrika te helpen. Cent ontvangt de overige 5 procent.