Grootste producent van windmolens stelt zijn eerste turbines gemaakt van “emissiearm” staal voor, dankzij een fabriek in Charleroi

Grootste producent van windmolens stelt zijn eerste turbines gemaakt van “emissiearm” staal voor, dankzij een fabriek in Charleroi
Vestas – Getty Images

Hoewel ze als “groen” worden bestempeld, zijn windturbines niet bepaald duurzaam als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen tijdens hun volledige levenscyclus. Ze gebruiken met name veel staal, waarvan de productie verre van milieuvriendelijk is. Deze week kondigt Vestas met trots de komst aan van zijn eerste turbines die gemaakt zijn van “emissiearm” staal.

In het nieuws: Vestas zal staal met een lagere CO2-uitstoot gebruiken.

Hoe verkleint dit de ecologische voetafdruk van windturbines?

De details: Er komt een offshore windmolenpark in Polen.

  • De torens van deze windturbines zullen niet volledig uit “emissiearm” staal bestaan. Dit zal wel het geval zijn voor de twee bovenste secties, aldus Vestas.
  • Het Deense bedrijf beweert dat dit voor een windturbine op zee een vermindering van de uitstoot oplevert van ongeveer 25 procent ten opzichte van een conventionele toren van staal. Voor een toren op land, waar dit staal voor de hele toren kan worden gebruikt, zou de CO2-reductie minstens 52 procent bedragen.
  • De bouw van het windmolenpark in de Poolse Oostzee begint volgend jaar. Van de 76 geplande windturbines zal het bovenste deel van de torens van “emissiearme” staal gemaakt zijn.
    • Vestas kondigt windturbines aan met een capaciteit van 15 MW. Het offshore windmolenpark zal naar verwachting tot 1,2 GW opwekken en uiteindelijk elektriciteit leveren aan meer dan 1,5 miljoen huishoudens.

Van Charleroi naar Gijon

Uitleg: Wat is “emissiearm” staal?

  • Voor de productie van deze turbines heeft de wereldleider in windenergie zich gewend tot… de wereldleider in staal: ArcelorMittal.
  • Om dit staal te produceren, wordt staalschroot gesmolten in een elektrische boogoven die wordt aangedreven door windenergie. Deze eerste fase vindt plaats in de staalfabriek Industeel, in Charleroi.
  • De staalplaten worden vervolgens naar een andere fabriek van ArcelorMittal in Gijon (Spanje) gestuurd, waar ze worden omgevormd tot dikkere platen. Ze zijn dan klaar voor gebruik bij de productie van windturbinemasten.
  • De twee bedrijven feliciteerden elkaar natuurlijk en vroegen om wat meer publieke steun in het proces. “Indien de overheid het gebruik van koolstofarm staal bij de bouw van infrastructuur voor hernieuwbare energie meer steunt, zou dit project het eerste van vele kunnen zijn om windenergie naar huizen en industrie in heel Europa te brengen,” zei Laurent Plasman, Marketing Director bij ArcelorMittal Europe – Flat Products.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.