Eerste proeven met neusspray tegen Covid-19 starten in VK

De eerste klinische proeven met een neusspray die het Covid-19-virus doodt, gaan deze maand ook in het Verenigd Koninkrijk van start. 

De zogenaamde stikstofmonoxide neusspray (NONS) van SaNOtize is ontworpen om het virus in de bovenste luchtwegen te doden, waardoor het niet kan incuberen en zich niet naar de longen kan verspreiden. Op 11 januari beginnen de eerste proeven met de neusspray in het St. Peter ziekenhuis in Surrey. 

De behandeling van het in Vancouver gebaseerde SaNOtize Research and Development Corp. bleek al voor 99,9 procent effectief in het doden van het coronavirus in onafhankelijke laboratoriumtests aan het Antiviral Research Institute van de Utah State University, in de Verenigde Staten. 

Aanvullende studies aan de Colorado State University bij knaagdieren besmet met Covid-19 toonden een gemiddelde afname van meer dan 95 procent binnen de eerste dag na de infectie met het virus. De veelbelovende neusspray ondergaat momenteel ook fase-2-studies in Canada en in andere landen. 

Barrière

‘De SaNOtize neusspray zorgt voor een barrière’, zei Chris Miller, mede-oprichter van SaNOtize, eerder in een verklaring. ‘Het bevat stikstofmonoxide dat vroege infectie voorkomt en behandelt, door het virus te vernietigen en de virale vermenigvuldiging binnen de cellen in de neus te belemmeren.’

Pankaj Sharma, professor neurologie en directeur van het Institute of Cardiovascular Research aan de Royal Holloway (University of London) verwelkomt de eerste Britse proeven met de neusspray: ‘Elk middel voor de behandeling van het coronavirus – het virus dat verantwoordelijk is voor Covid-19 – moet worden toegejuicht. Het feit dat een relatief gemakkelijke en eenvoudige neusspray een effectieve behandeling zou kunnen zijn, is welkom nieuws en biedt een aanzienlijke vooruitgang in ons therapeutisch arsenaal tegen deze verwoestende ziekte.’

Stikstofoxide 

Het belang van stikstofoxide voor het menselijk lichaam en de genezende eigenschappen ervan werden voor het eerst ontdekt door onder andere professor Ferid Murad van Stanford University, waarvoor hij in 1998 de Nobelprijs voor de Geneeskunde kreeg. Hij is nu ook bestuurslid van SaNOtize.

‘Stikstofoxide is een ongelooflijk veelzijdig molecuul dat bijna alles in ons lichaam reguleert’, zei Murad. ‘Bij therapeutisch gebruik heeft het een goed gedocumenteerd veiligheidsprofiel en het is aangetoond dat het effectief is tegen een grote verscheidenheid aan virussen, bacteriën en schimmels. Ik ben enthousiast om samen te werken met het SaNOtize-team en ik geloof dat ze een veilige technologie hebben die effectief zou kunnen zijn bij de behandeling van infecties, waaronder Covid-19.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20