Eerste nieuwe Europese kernreactor sinds Tsjernobyl-ramp kan energiecrisis verlichten

Het vermogen van Europa’s nieuwste kernreactor, de Finse Olkiluoto 3-reactor, heeft vannacht de mijlpaal van 1.000 megawatt (MW) bereikt. Hiermee kunnen 1 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. Olkiluoto 3 moet overigens nog steeds op volledige productiecapaciteit beginnen draaien.

Dat meldt de nieuwssite Bloomberg.

Testfase

De Finse Olkiluoto 3-kernreactor zal, wanneer hij in de herfst op 100 procent capaciteit draait, voor broodnodige energievoorziening van het onder druk staande Noord-Europese elektriciteitsnet zorgen. Op volledige capaciteit zou de reactor goed zijn voor ongeveer 15 procent van de totale Finse elektriciteitsvraag.

De reactor, die de exploitant Teollisuuden Voima Oyj (TVO) ruwweg 6,4 miljard euro heeft gekost, zit sinds maart in de testfase.

Tests waarbij het volledige vermogen – van 1.650 MW – wordt benut, zullen begin oktober plaatsvinden, zei TVO in een verklaring. De reguliere productie moet in december van start gaan.

Eerste Europese kernreactor sinds Tsjernobyl-ramp

Olkiluoto 3 behoort tot de nieuwe, derde generatie van kernreactoren. Het Franse industrieconcern Areva was verantwoordelijk voor de bouw. Die startte in 2005 en moest volgens de oorspronkelijke planning in 2009 al klaar zijn.

Maar de Finse kernenergiewaakhond STUK twijfelde over de deugdelijkheid van een aantal bestanddelen. Door dat oponthoud liepen de kosten flink op; TVO noch Areva wilden ervoor opdraaien. De bouw zou uiteindelijk 11 miljard euro hebben gekost, zo’n drie keer meer dan oorspronkelijk geraamd.

Het is de eerste kernreactor die in Europa werd besteld na de ramp in Tsjernobyl. Het is ook de eerste die in meer dan vier decennia in Finland wordt opgestart.

Crisis

Als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, en de strafmaatregelen ingesteld tegen de Russische energiesector, kampt Europa met de ernstigste energiecrisis in decennia.

Finland krijgt sinds mei geen Russisch aardgas meer; het Russisch energieproduct was goed voor 5 procent van zijn energiemix. Het Finse net had eerder gewaarschuwd voor stroompannes in de aankomende winter.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20