Eerste Europese kernreactor die besteld werd na Tsjernobyl-ramp treedt deze week in werking

De sterk vertraagde Finse kernreactor Olkiluoto 3 zal naar schatting begin februari worden aangesloten op het elektriciteitsnet van het land. Dat heeft het Finse energiebedrijf Teollisuuden Voima (TVO) op zijn website laten weten.

De reactor moest volgens de planning vandaag op het net worden aangesloten. Maar door een verstoring tijdens een synchronisatietest in het weekend is de aansluitingsdatum verschoven. Dat vertelde een woordvoerder van TVO aan persbureau Reuters.

De centrale zal beginnen met regelmatige stroomproductie op 25 procent van haar capaciteit en zal naar verwachting haar volledige vermogen van 1,6 gigawatt (GW) bereiken in juni 2022, heeft TVO gezegd.

Vertraging

De reactor behoort tot de nieuwe, derde generatie van kernreactoren. Het Franse industrieconcern Areva was verantwoordelijk voor de bouw. Die startte in 2005 en moest volgens de oorspronkelijke planning in 2009 al klaar zijn.

Maar de Finse kernenergiewaakhond STUK twijfelde over de deugdelijkheid van een aantal bestanddelen. Door dat oponthoud liepen de kosten flink op; TVO noch Areva wilden ervoor opdraaien. De bouw zou uiteindelijk 11 miljard euro hebben gekost, zo’n drie keer meer dan oorspronkelijk geraamd.

Het is de eerste kernreactor die in Europa werd besteld na de ramp in Tsjernobyl. Het is ook de eerste die in meer dan vier decennia in Finland wordt opgestart.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.